20 Април 2024, 06:09 Днес (0) | Вчера (10)

Румен Беремски: Банките предлагат подобни продукти, Биохим залага на качествено обслужване

26 Февруари 2004 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

У нас има много финансови институции, но българите все още получават твърде малко банкиране

Разговор с Румен Беремски, председател на УС на банка Биохим и главен изпълнителен директор

ГОСПОДИН БЕРЕМСКИ, НА КАКЪВ ЕТАП Е ПРЕСТРУКТУРИРАНЕТО НА БИОХИМ СЛЕД ПРИВАТИЗАЦИЯТА Й ПРЕЗ 2002 Г.?
- Преструктурирането на банката в съответствие с европейските стандарти на нейния мажоритарен собственик Bank Austria Creditanstalt /BA-CA/, част от HVB Group, преминава през няколко етапа. В момента ние се намираме в етапа на активно въвеждане на стандартите на групата във всички бизнеснаправления. Започнахме активно преструктуриране на клоновата мрежа, като в София и Северния регион то ще приключи до края на март, а до края на юни очакваме да е завършено и в останалите региони на страната. Въвеждането на новите стандарти обхваща както бизнеспроцесите и квалификацията на служителите, така и интериора и външния вид на банковите салони.
 
КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА ЗА КЛИЕНТИТЕ?
- Накратко - по-бързо и по-качествено обслужване. Популярно е мнението, че в България има твърде много банки. Всички те предлагат малко или много едни и същи продукти. Въпреки големия брой банки обаче аз смятам, че българите все още не получават най-качественото банкиране. В условията на голяма конкуренция на подобни продукти и услуги Биохим залага на това да привлича клиентите чрез качествено обслужване. Това е и основната цел на интеграционния процес - въвеждането на европейските стандарти, по които BA-CA и HVB Group обслужват клиентите си в Европа и по целия свят.
 
КАКВИ ПРЕИМУЩЕСТВА ВИ ДАВА ФАКТЪТ, ЧЕ СОБСТВЕНИК НА БАНКАТА Е ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ?
- Целта на Биохим е много ясно дефинирана: да е най-клиентски ориентираната банка в България. Стремим се към това, като прилагаме европейските стандарти на работа и обслужване на нашите собственици. Поради целта, която сме си поставили, аз предпочитам да мисля по този въпрос от гледната точка на клиентите. Ще ви кажа само един факт - за годината след приватизацията /сделката за Биохим беше подписана през октомври 2002 г. - бел. авт./ Биохим увеличи броя на клиентите си с повече от 30%. Тази цифра според мен говори безпристрастно какво смятат клиентите. За мен това е най-важният показател. Според изследване, което направихме миналата и продължихме тази година, над 95% от корпоративните ни клиенти и 98% от клиентите на дребно имат намерение да запазят или да увеличат бизнеса си с банката.
 
КАКВИ РЕЗУЛТАТИ ПОСТИГНА БИОХИМ ПРЕЗ ПЪРВАТА ЦЯЛА ФИНАНСОВА ГОДИНА ПОД "ГЕНЕРАЛНОТО" РЪКОВОДСТВО НА BANK AUSTRIA CREDITANSTALT?
- По правило годината, която следва една приватизация, е една от най-трудните години. Правят се изключително много разходи, свързани с интеграцията, с въвеждането на високите стандарти на новите собственици, с обучението на хората да работят и обслужват гражданите по тези нови стандарти. Биохим не беше изключение от това правило. Това, което ме удовлетворява като мениджър, е, че въпреки огромната интеграционна и административна работа, която хората в банката трябваше да свършат през следприватизационната 2003 г. и която не е присъща за дейността им, те успяха не само да запазят пазарните позиции на банката, но и да ги разширят значително. Изключително признание за тези усилия беше наградата, която получихме през изминалата година от авторитетното списание The Banker, което ни определи за Банка на годината. Според регламента The Banker отчита не само състоянието на финансовата институция през годината, в която й дава наградата, но и възможностите и потенциала за развитие в краткосрочен и дългосрочен план. Удовлетворен съм, че оправдаваме тези очаквания. В цифри това означава увеличение на активите с около 14%, около 70% увеличение на кредитния портфейл, като фокусът тази година беше активизирането в кредитирането на дребно и реализирането на очакванията ни за печалбата.
 
ИСТОРИЯ
БИОХИМ беше приватизирана през октомври 2002 г. Тогава Банковата консолидационна компания продаде своя дял в размер на 99.59% от капитала на банката на Bank Austria Creditanstalt. Постигнатата цена от 82.5 млн. EUR беше най-високата за сектора до момента. Съотношението цена/нетни активи беше 2.42. 
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив