24 Април 2024, 08:52 Днес (0) | Вчера (6)

Румяна Георгиева: Показват с бюджета политически мускули

08 Декември 2003 в-к "Стандарт" по статията работи:
A+ A-

Милен Велчев е оставен да се бори сам; Премиерът не трябва да мълчи Циркът не е за 70 млн. лв., министерствата не отчитат за какво харчат парите на хората, смята назависимият депутат

 Румяна Георгиева е назависим депутат, бивш член на парламентарната група на НДСВ. Специалист в областата на финансите и банковото дело. Тя е един от основателите на клуб "Новото време". Работи и в комисиите по бюджет и финанси и вътрешна сигурност и обществен ред в 39-ото Народно събрание. 
 

Г-жо Георгиева, ще бъде ли приет бюджет 2004?

Създадената ситуация около бюджета е политическо безотговорно отношение към българския народ от страна на НДСВ и ДПС. Защото в обществото се създава чувството за пазарлък. Когато основният закон се използва за налагане на политически мускули, а не на здрав икономически разум, това показва, че коалиционните партньори вече не гледат в една посока. От страна на ДПС не се чуват нападки срещу философията на бюджета, която е била приета още през миналия юни. Затова искам да се върна на доклада на Милен Велчев, че се иска да се наливат много средства в отделните министерства. Това доведе през август до неговата оставка. Остана неизяснено защо тя не бе приета, какво точно се случи. Всеки разбира, че този цирк, който се разиграва сега, не е за някакви си 70 млн. лв. Той е свързан с нова политическа заявка, която бе дадена от лидера на ДПС още след местните избори. След като се видя електоралната подкрепа за НДСВ, г-н Доган започна да говори за освежаване на кабинета и за обновяване на коалиционното споразумение. Ако мислим наистина за България, трябва да се разбере, че политическите пируети в момента, не решават проблемите на никого. ДПС отстояват позицията да не се намаляват парите от фонд "Земеделие" и фонд "Тютюн". Но не смеят да кажат, че ако това не стане, трябва да се вземе от парите за пенсии, за здравеопазване, за БДЖ. И трябва да излязат на улицата 3000 души. По-отговорно би било ДПС да каже на хората, които се занимават с производството на тютюн, че трябва да се търсят алтернативи. В момента проблемът е именно в това.

Алтернативи на производството на тютюн, а не на търсенето на пари, така ли?

- Да. В публичното пространство само се пускат информациите, че производството на тютюн става все по-малко атрактивно, все по-малко се изкупува. И проблемът още повече ще се задълбочава, особено след продажбата на "Булгартабак". Споменатото и от Ахмед Доган за развитието на алтернативно земеделие -отглеждане на билки например, което беше обсъждано и в пленарна зала, не се случи.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан нарече "романтична" идеята да се търси подкрепа за бюджета от опозицията отляво и дясно. Ще се намерят ли достатъчно гласове "за" в парламента?

-  Ако се гледа отговорно на съдбата на България и с оглед на предстоящото ни приемане в НАТО, и на затварянето на финансовите глави в преговорите с ЕС, бюджетът няма да бъде бламиран. Сигналите, които се подават дори и от страна на ДПС, говорят за това. По време на обсъжданията в бюджетната комисия представителите на движението казаха, че няма да подкрепят този вариант. По-късно обаче от ДПС обясниха, че не са имали предвид това. Мисля, че политическият разум ще надделее. Дори и от ДПС да не подкрепят бюджета, има достатъчно хора в парламента и отляво, и отдясно, които разбират какво е отговорното отношение към българския народ.

Вие водили ли сте разговори с колеги отляво и отдясно за подкрепа на бюджета?

- Не става въпрос за водене на специални разговори, ние дискутираме постоянно по тези въпроси. Какво биха подкрепили в бюджета, с какво не са съгласни колегите. Видя се и при обсъждането на данъчните закони в пленарна зала, че гласуването е много разнородно. Когато се приема бюджетът на България, трябва да се търсят допирните точки и с останалите политически сили. Такива допирни точки има, но трябва по-голяма чуваемост. Защото това не е само бюджет на управляващото мнозинство. При приемането му трябва да има консенсус и мисля, че рано или късно такъв ще се постигне.

Тоест няма специални разговори, така ли?

- Такива разговори се водят в бюджетната комисия. За това какво се случва в момента в България, включително и между коалиционните партньори. Които, ако досега са се ритали по кокалчетата под масата, сега вече показват и пред обществото какво става под политическия юрган. Продължаваме да занимаваме обществото с един проблем, значим дотолкова, доколкото има някакъв политически дебат. Политическо разногласие между коалиционните партньори НДСВ и ДПС, което не работи в интерес на хората.

Може ли да се стигне до разпад на управляващата коалиция?

- Винаги може да се стигне. Затова си позволявам да кажа, че в момента отношенията в коалицията изглеждат точно като пред развод след един брак по сметка. Това създава в обществото чувството, че ДПС и НДСВ не гледат в една посока, дори и по приоритетните въпроси. В момента погледите им са в различни посоки. Това не е най-добрият сигнал. И поради факта, че досега позицията си е изразил само лидерът на движението Ахмед Доган, но не и премиерът Симеон Сакскобургготски. Всичко се чува само от устата на финансовия министър Милен Велчев, който в момента е оставен сам да се бори. Политическата подкрепа от НДСВ се чувства много вяло. Ако партията смята да остане на политическата сцена, трябва да защитава и да отстоява своите позиции. И да не позволява да й се извиват ръцете. Защото става дума за много сериозни неща. Липсата на такава политика пречи на НДСВ да взима правилните решения.

Възможно ли е да се стигне отново до подаването на оставка от финансовия министър, ако премиерът отстъпи на исканията на коалиционния партньор за бюджета?

- Ситуацията създава невъзможност да се работи добре. Тази ненормална работна обстановка се чувства и от колегите във финансовото министерство. Те са поставени в много неизгодни условия. Това е игра на нерви и не знам докога на г-н Велчев ще му издържат нервите. Ако той наистина не получи пълната политическа подкрепа на НДСВ. Аз лично му я давам напълно и смятам, че това, което прави, е в правилната посока.

Обсъждан ли е проблемът в клуб "Новото време"?

Да, разбира се. Подкрепя се позицията на Милен Велчев. Защото това е една експертна позиция, резултат на едногодишен труд. И тя не е по-различна от това, което е прието като управленска програма на мнозинството. За да не се създават обаче такива проблеми, има още нещо много важно. Да се създадат условия за отчетност на парите, които изразходват различните ведомства. В момента отчет за какво се изразходват средствата, които се отпускат за здравеопазване, селско стопанство и т. н., няма. Така се създават условия от всички министри да искат да се наливат средства от бюджета, без да се прави преструктуриране, без да има резултати. А обществото иска да чуе къде отиват неговите пари. Ако аз като народен представител с гласуването си съм отпуснала пари примерно за селско стопанство и те не са похарчени по предназначение, хората трябва да ми потърсят отговорност. Или аз да потърся сметка на министъра, който не ги е използвал правилно. Но за това е необходима ясна отчетност.

Разногласията около бюджета могат ли да станат повод за появата на нова парламентарна група от средите на НДСВ?

- Създаването на нова парламентарна група е свързано повече с философията на цялостното управление. Ако има определен брой депутати, които могат да предложат по-добри управленски решения за борбата с престъпността, за здравеопазването, за образованието и т. н., нова група би се създала. Ако може да предложи алтернатива на управлението. Но основа за създаването й не може да бъде бюджетът, защото ние сме приели неговата философия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив