29 Март 2024, 14:49 Днес (9) | Вчера (11)

Стремежът е да работим с повече банки и по-активно

07 Август 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Ивайло Къдрев, изпълнителен директор и член на УС на ЗК "Български имоти" АД

Господин Къдрев, влизането на новия акционер в "Български имоти" отрази ли се върху тяхната дейност и по какъв начин?
- Отрази се от гледна точка, че имаше преразпределение на функциите и ресорите вътре в УС чисто на мениджърско, управленческо ниво. От двама членове на УС станахме трима с г-жа Фишер, която пое типичнитe за HUK Coburg ресори в общото застраховане като ликвидация на имущественото, автомобилното и селскостопанското застраховане, както и оперативните отдели тарифиране и регулиране на щетите. Все още има момент на донагласяване, има нов ритъм на работа, с ново разписание, ако може да се каже така. Това е, що се отнася до оперативната, управленческа работа. Що се отнася до конкретните неща, които ще излязат навън от компанията, планираме промяна в тарифите и общите условия по отделните видове застраховки. Ликвидацията така или иначе в последните месеци беше издигната на едно по-друго ниво. Станахме по-щедри към клиентите си, предполагам, че тенденцията за бърза ликвидация и по-добър сервиз, особено на пострадалите ни клиенти, които имат нужда от нашата помощ, ще се запази. Това са моите очаквания, все пак това вече не е моя ресор и аз не бих могъл да давам някакви прогнози или обещания, смятам, че в тази посока ще се развие работата на компанията. 
Да, вече разработихме нов продукт в областта на дългосрочното спестовно животозастраховане, за който подадохме документи за получаване на лиценз в управление Застрахователен надзор към Комисията за финансов надзор.
Продуктът Живот-сметка на бъдещето ще се продава единствено чрез получилия наскоро лиценз за осъществяване на брокерска дейност на българския пазар австрийски брокер MBI /Marketing-beratung International/.
Продуктът е специално разработен за този брокер. Застраховката ще бъде със срок 18 или 24 години. Много интересен момент е, че клиентът сам може да избере каква сума да заплаща на година. Възможните варианти са 300, 500 и 1000 EUR. Застрахователната сума е с годишно нарастване от 5% за всяка година от срока на застраховката. По избор на застрахованото лице е възможно застрахователната сума да бъде със или без междинно изплащане през шест години /на 6-ата и 12-ата година при срок на застраховката 18 г. и на 6-ата, 12-ата и 18-ата година при срок на застраховката 24 г./. В момента на падежа на застраховката сумата може да бъде изплатена еднократно или пък да се изплаща под формата на пенсия. С този брокер MBI работим в почти всичките ни източноевропейски страни. Таим големи надежди с този нов брокер да засилим нашите продажби. 
Съвсем скоро ще предложим на нашите клиенти и Асистанс при пътуване в чужбина. Току-що подписахме договори с Coris, които ще влязат в сила всеки момент и ще започнем да продаваме и асистанс.
За момента предлагаме само обикновената застраховка за пътуване в чужбина. Сега тя обаче ще е комбинирана допълнително с асистанс, като Coris предлага автоматично и презастраховането на този асистанс. С една фирма ние успяхме да уредим както асистанса, така и неговото презастраховане. Както и в други разговори е ставало въпрос, презастраховането за нас винаги е било водеща линия. Никога не сме си позволявали да поемаме каквито и да било ангажименти, ако не можем да ги изпълним. Иначе казано, които не са презастраховани.
Във връзка със схемите за корпоративно застраховане бих посочил, че съвсем скоро направихме застраховка Злополука на служителите на Първа източна международна банка.
Компанията участва и в конкурса за комплексна застраховка на ЦУМ. 

В началото на юни тази година сключихте рамков договор за съвместна дейност с Първа източна международна банка. Имате ли сходни договори и с други банки, с които например да предлагате съвместни банково-застрахователни продукти?
- Не бих могъл да кажа, че Първа източна международна банка е банката, с която работим най-активно, правим инвестиции или пък си държим парите в нея. За момента работим с ТБ Биохим, Райфайзенбанк-България и БНП Париба-България. Разбираемо е, че това са банки, които отговарят като рейтинг на Wiener Stadtische и ще продължим да работим основно с тях, но няма да се ограничим абсолютно и само с тях. Наскоро например взехме решение да работим и с ПроКредитБанк.
По отношение на съвместните банково-застрахователни продукти ние се опитваме, искаме да го направим, но засега все още не сме успели. Имаме подписан договор за посредничество с Райфайзенбанк, нещо като агентски договор. Но стремежът ни, целта ни е да работим с повече банки и по-активно. 

Споменахте, че се скъси срокът за ликвидация на щетите. В какво точно се изразява това скъсяване?
- От началото на годината, откакто Wiener Stadtische пое компанията по отношение на ликвидацията, се наложиха едни, бих казал, по-ориентирани към клиента стандарти. Значително по-бързо се решава и се стига до изплащане. При положение че има някакви спорни основания за неплащане, които не са виновно причинени от клиента, ние сме по-благосклонни да ги пренебрегнем, да не им обърнем внимание и да изплатим щетата, независимо че има спорен елемент. 
За момента не бих могъл да кажа, че се усеща, тъй като това беше един прираст най-вече от последното тримесечие на миналата година. В сравнение с 2002 г. нямаме намаляване, а имаме увеличаване в животозастраховането. Неминуемо данъчните промени ще окажат влияние, когато се направи сравнението на последното тримесечие от тази година със същото на предходната, тъй като тези данъчни застраховки се сключиха през последното тримесечие на 2002 г. Но засега не сме намерили достоен заместител на този вид застраховки, но естествено търсим някаква възможност и при положение че успеем да я открием, ще я предложим на нашите клиенти. 

В плика с полицата и общите условия клиентите на застрахователните компании "Български имоти" получават и каталог, какво е неговото предназначение?
- Всяка година по няколко пъти ние издаваме фирмен каталог, в който правим един вид безплатна реклама на фирмите, с които вече сме сключили договори. Другият момент е, че те предлагат определен процент отстъпка на нашите клиенти. Така клиентът може във всеки един момент да отвори каталога, да види фирмите, които са в негова близост и той може да ползва. И вече като клиент на Български имоти получава някакви отстъпки. За тази година каталогът се печата в момента. В този от миналата година са включени над 170 фирми, а през тази ще са доста повече. Това е една добра възможност и за фирмите, и за нашите клиенти. Ние имаме около 200 000 клиенти, което означава, че този каталог стига до този кръг лица.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив