28 Март 2024, 15:12 Днес (9) | Вчера (12)

АПИ санкционира поддържащите фирми на АМ „Тракия“ и Софийския околовръстен път

12 Февруари 2021 15:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 февруари 2021, 14:15
АПИ, архив

Причината - забавяне при снегопочистването

Агенция "Пътна инфраструктура" санкционира пътноподдържащите фирми на автомагистрала "Тракия" и Софийския околовръстен път II-18, заради ненавременни действия за снегопочистване при започване на валежа снощи и през нощта. Глобени са и дружествата, с които АПИ има договор за поддържане на републиканските пътища в областите Варна и Добрич, заради забавени действия при усложнената обстановка в Североизточна България в края на януари. Няма да има никакъв компромис с почистването на републиканските пътища, заяви на брифинг председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски. Той информира, че санкциите на поддържащите фирми на АМ "Тракия" и на Софийския околовръстен път са на обща стойност около 50 000 лв. За дружествата в областите Варна и Добрич са общо 52 000 лв. Глобите дисциплинират и ще бъдем безкомпромисни към действията на снегопочистващите фирми, категоричен е председателят на АПИ. Искам да поднеса своето и на колегите от АПИ извинение на шофьорите, на които се наложи снощи да изчакват на АМ "Тракия", каза Терзийски и подчерта, че причините за ненавременните действия на поддържащото дружество са анализирани и са комплексни. Аварийната лента е била заета от недобросъвестни шофьори и по тази причина се е наложило авариралият тежкотоварен автомобил, при 18-ти км на автомагистралата в посока Бургас, да бъде изтеглен от техниката от съседното платно за София. Това е затруднило машините да почистят своевременно платното за столицата.
По данни от поддържащото дружество настилката на магистралата в посока Бургас,  е била обработена срещу заледяване и е имало около 2 см снежна покривка. Направете си извода дали е бил изряден и авариралият автомобил, след като се е завъртял на 2 см сняг, коментира Терзийски.
Председателят на АПИ призова водачите да бъдат дисциплинирани, да спазват правилата за движение и да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Когато се налага да се затварят за почистване и опесъчаване пътни участъци, да имат търпение и да не навлизат в аварийните ленти на магистралите, а шофьорите на тежкотоварните автомобили да не правят колони в двете ленти, защото се блокира снегопочистващата техника.
Настилките на съоръженията и в усойните места се обработват превантивно срещу заледяване и хлъзгавост. Затворен за снегопочистване е пътят Завет – с. Острово в област Разград, където вятърът е бурен и се образуват преспи на платното, каза Терзийски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив