20 Април 2024, 00:06 Днес (0) | Вчера (10)

АХА финализира продажбата на всички свои активи в Украйна

15 Февруари 2019 11:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 февруари 2019, 11:58
forINSURER

От своя страна канадският финансов гигант Fairfax разшири присъствието си на украинския пазар с още 2 дружества

Френската застрахователна група АХА финализира успешно продажбата на компаниите си в Украйна. Купувач е канадският финансов гигант Fairfax Financial Holdings Limited. Припомняме, ИНСМАРКЕТ писа още през октомври м.г., че французите напускат украинския застрахователен пазар. Според условията на договора 100% от акциите на юридическото лице AXA Insurance – съвместна компания на AXA (50% от акциите) и УкрСиббанк, преминават под управление на дъщерна компания на канадците. Fairfax придобива изцяло компаниите "АХА Страхование" и "АХА Страхование жизни". Двете дружества са лидери на украинския застрахователен пазар. През декември 2018 г. Антимонополният комитет на Украйна разреши на FFHL, АXA SA, Societe Beaujon (Франция), "УкрСиб-Финанс" (Харков) и "УкрСиббанк" (Киев) съгласувани действия при покупко-продажбата на СК "АХА Страхование" и СК "АХА Страхование Жизни" и постанови забрана за привличане на служители за срок от 3 години. Така "АХА Страхование" и "АХА Страхование жизни" станаха поредният застрахователен актив за канадския холдинг в Украйна след придобиването през 2015 г. на застрахователя "QBE Украина". Всички застрахователни компании в холдинга работят на децентрализирана основа и се управляват от изпълнителни директори и директорски бордове. Изключения правят оценката на резултатите, ключовите назначения, придобиванията, увеличенията на капитала и инвестициите, решение за които взема Fairfax.

С тази сделка АХА продължава да следва своята стратегия — концентрация на ключови застрахователни пазари и оптимизиране на присъствието си в различните региони на света. Групата е съсредоточила развитието си на пазарите в 16 страни, сред които: Германия, Франция, Белгия, Италия, САЩ, Бразилия, Китай, Индонезия, Мексико, Филипините, Тайланд.

От своя страна купувачът Fairfax следва плана си за глобална експанзия. Канадският холдинг, чиято централа е в Торонто, присъства на 40 пазара в света. От 1985 г. групата се занимава със застраховане, презастраховане и управление на инвестиции.

Канадците присъстват и  България. През октомври 2016 г. Fairfax обяви стратегическото си партньорство с AIG, включващо придобиването от Fairfax на подразделенията на AIG в Аржентина, Чили, Колумбия, Уругвай, Венецуела, и Турция, както и придобиването на оперативните активи и правата за подновяване на застрахователните договори на AIG в България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. В края на месец май 2017 г. AIG приключи продажбата на застрахователните операции на своя клон в България на "Колонад Иншурънс Ес Ей – клон България". "Колонад Иншурънс Ес Ей" е дружество, регистрирано в Люксембург, и е собственост на Fairfax.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив