28 Март 2024, 12:44 Днес (6) | Вчера (12)

Автобусът от тежката катастрофа при Вакарел е застрахован в "Евроинс"

13 Април 2018 13:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 април 2018, 15:46
Снимка: bTV

10 пациенти са приети в спешното отделение на УМБАЛ "Св. Анна", 4-ма са в много тежко шоково състояние

Катастрофиралият на автомагистрала Тракия при Вакарел автобус на фирмата "Юнион Ивкони" е застрахован в ЗД "Евроинс" АД по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" и "Злополука на местата", потвърдиха за ИНСМАРКЕТ от застрахователя. Полицата "Гражданска отговорност" е сключена на 14 август 2017 г. и е с валидност до 13 август т.г. На мястото на катастрофата вече са представители на застрахователя.

Както писа ИНСМАРКЕТ, автобусът се е преобърнал встрани от пътя при 28-мия километър на магистрала "Тракия", в района на Вакарел, в посока София. NOVA съобщава за десетима загинали и над 20 ранени,  цитирайки "Спешна помощ". Сред тежко пострадалите има и дете. На място са изпратени 14 линейки - от Елин Пелин, Ихтиман и София. Пострадалите ще бъдат транспортирани в болница "Света Анна" и в "Пирогов". Организирани са и екипи на пожарната и полицията за оказване на помощ на пострадалите пътници. На мястото на инцидента е предприета организация от Пътна полиция за осигуряване на трасе за спешните екипи.

Състоянието на пострадалите

10 пациенти са приети в спешното отделение на УМБАЛ Св. Анна София, съобщиха оттам. Трима са мъжете и седем - жените. Предварителните данни за състоянието на пациентите са за тежки фрактури и порезни рани. Четирима са в много тежко шоково състояние, на двама от тях се правят операции по спешност.

Двама пострадали без опасност за живота са постъпили в Спешното приемно отделение на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Пациентите са в стабилно състояние, без опасност за живота. И при двамата са установени фрактури на долни крайници и предстоят ортопедични операции и прием в Клиниката по Ортопедия и травматология. В момента се провеждат допълнителни изследвания за уточняване на общото състояние и отхвърляне на вътрешни травми.

Три жени са постъпили във ВМА след пътния инцидент. Все още няма информация за тяхното състояние и възраст.

Четирима души, сред които и дете, са приети в "Пирогов", каза проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на здравното заведение.

В Спешното отделение на "Софиямед" са закарани двама души от катастрофата край Вакарел. Единият пациент е шофьорът на автобуса. Той е без опасност за живота. С контузия на гръден кош, хемодинамично стабилен. Ще му бъде направена рентгенография на гръден кош и ще бъде приет в Клиниката по Хирургия за наблюдение. Другият пациент е жена. Тя не е била в автобуса, а в кола зад него. Получила е натъртвания в резултат на удар с друга кола. В стабилно състояние е. След преглед и консултация с хирург и ортопед ще бъде изписана за домашно лечение.

Пътното движение след инцидента

Движението в посока София временно е спряно. Временно е препоръчително шофьорите да се насочват за влизане в града по други главни артерии, апелират от СДВР. Обходният маршрут е пътен възел "Ихтиман" при км 34 по път I-8 Ихтиман – Вакарел, след което се продължава АМ "Тракия". Алтернативният маршрут за движение е по път I-8 Ихтиман – Вакарел – Нови хан – София.

Причината за тежкото ПТП

Сигналът за пътния инцидент е получен в полицията около 11:25 ч. Един от пострадалите разказа пред bTV, че автомобил е ударил автобуса отстрани, при което шофьорът е изгубил контрол и автобусът е влязъл в канавката. "Шофьорът не направи нищо, с което да ни застраши", категоричен беше мъжът.
Един от управителите на фирмата "Юнион Ивкони" Иван Добрев каза, цитиран от БНР, че автобусът на фирмата е чисто нов, произведен през 2014 година. "Аз не съм разследващ орган. По първоначални данни пътник се е обадил, че лека кола се е завъртяла, не знам от другото пътно платно ли е, от същото ли е, някаква жена е карала, тя е жива и доколкото знам е дала показания пред полицията, че е изгубила контрол над колата, удря се в рейса и го обръща." Според свидетели, ударът е дошъл от кола с плевенска регистрация. Зад волана на автомобила е била жена. Автобусът се е движел с 93 км/час, каза управителят на "Юнион Ивкони” Георги Атанасов. По думите му шофьорът не е карал с превишена скорост, това показали данните от GPS.

Министри разпоредиха проверки

По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на вътрешните работи е прекратил посещение на ГКПП Капитан Андреево, където бе планирана визита на холандски депутат, и пътува към мястото на тежкия пътен инцидент.

По разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски са изпратени екипи на ИА "Автомобилна администрация" (ИААА) за извършване на проверки на мястото на инцидента и в офиса на фирмата превозвач.

Автобусът се е движил по редовна линия Бургас-София, притежава валиден технически преглед (№ 15440515 от 06.02.2018) и карта за допълнителен преглед. Превозното средство е с първа регистрация 14.08.2017 г. и е в лиценза на превозвача "Юнион Ивкони".  Водачът на автобуса притежава всички необходими документи за извършването на обществен превоз на пътници.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков разпореди на Агенция "Пътна инфраструктура" да бъде осигурен обходен маршрут.  Екипите на АПИ и пътно-поддържащата фирма оказват съдействие на МВР за организация на движението в района на инцидента.

Специализиран автомобил-лаборатория и експерти от ИААА са на мястото на инцидента и ще извършат всички допълнителни проверки след приключване на следствените дейности от органите на реда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив