29 Март 2024, 11:47 Днес (5) | Вчера (11)

Агенцията по труда напомни задълженията на работодателите при бедствие

18 Януари 2016 13:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 януари 2016, 12:33
Булфото

Работещите, които не могат да се явят на работа заради бедствено положение, имат право на обезщетение

Работодателите са длъжни също да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите от неблагоприятните климатични условия, казват от ГИТ.

Във връзка с бедственото положение в някои региони в страната, предизвикано от обилния снеговалеж и прекъснатото електроснабдяване, Главна инспекция по труда напомня, че работещите, които не могат да се явят на работа, имат право на обезщетение. Според Кодекса на труда работодателят трябва да им изплати 50 на сто от брутното трудово възнаграждение за времето, през което са били възпрепятствани да работят, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата, установена за страната, се казва в съобщение от институцията до медиите.

Ако работникът или служителят е взел участие в спасителните работи при бедствие, му се заплаща пълният размер на брутното трудово възнаграждение. Причините за неявяването на работа и участието в спасителните работи се установяват от кметството, от общинския съвет или от друг държавен орган.

От ГИТ посочват, че предотвратяването, овладяването и преодоляването на последиците от бедствия са сред малкото случаи, в които според Кодекса на труда се допуска полагането на извънреден труд по изключение. Работодателят обаче трябва да плати повече за извънредните часове.

Работодателите са длъжни също да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите от неблагоприятните климатични условия. При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия – снеговалеж, дъжд, вятър, ниска температура, мъгла. Да прецени доколко тези неблагоприятни климатични условия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки, напомнят още от инспекцията по труда.

Посочва се още, че според наредбата за минималните изисквания за микроклимата са описани също оптималните и допустимите минимални и максимални стойности на температурата на въздуха в студения и топлия период на годината при лека, средно тежка и тежка физическа работа в закрити помещения. При ниски температури оптималните стойности варират между 16 и 23 градуса, а допустимите – от 13 до 25 градуса, като по-ниски температури са допустими при тежката физическа работа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив