28 Март 2024, 20:01 Днес (11) | Вчера (12)

Адемов: Проблемът на България е в ранното пенсиониране

09 Октомври 2013 10:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 декември 2013, 13:59
Булфото

По думите му увеличението на изискуемия трудов стаж у нас изпреварва показателите в останалите европейски страни

"Проблемът на България е в ранното пенсиониране", заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов пред Нова ТВ, уточнявайки ранното пенсиониране в някои професии, най-вече в сектор "Сигурност".

Едно поколение изтърпя цялата пенсионна реформа през годините, поясни Адемов. По думите му увеличението на изискуемия трудов стаж у нас изпреварва показателите в останалите европейски страни.

Всеки, който има идентификационен осигурителен код може да изчисли каква пенсия ще получава, като се възползва от услуга на сайта на Националния осигурителен институт, отбеляза социалният министър. За да се изчисли размерът на пенсията обаче са необходими няколко показателя, най-важният от които е осигурителният доход за последната година от стажа.

Хасан Адемов даде коментар по очакваните надбавки за пенсионерите в края на годината. Едната възможност е всички пенсионери да получат по 50 лева. Другата - помощта да бъде диференцирана. Един от вариантите за тавана на пенсиите пък е той да бъде обвързан с максималния осигурителен доход. Иначе увеличението на пенсиите ще се случва по швейцарското правило, потвърди отново министърът. Тенденцията в социалната сфера е изключително негативна в България. Освен че се увеличава продължителността на живота, населението застарява, посочи Адемов.

Увеличението на минималната работна заплата ще бъде обсъдено в Националния съвет за тристранно сътрудничество, каза Хасан Адемов в сутрешния блок на Нова ТВ. По думите на социалния министър досега няма успех в опитите за изчисление на базовото трудово възнаграждение на основата на изменение на конкретни фактори като прага на бедността например.

"Знам какви са очакванията и какви са възможностите", каза Хасан Адемов в коментар на социалния натиск. По думите му правителството ще направи всичко възможно да ги срещне в сравнително висока точка след четири години без социална политика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив