28 Март 2024, 21:19 Днес (11) | Вчера (12)

Ангажираността на служителите у нас - на високо ниво

18 Ноември 2016 11:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 ноември 2016, 11:06
Под лиценза на creativecommons

Обявиха най-добрите работодатели в България за 2016 година

Доказано е и е безспорен факт, че ангажираните  служители са по-щастливи, по-продуктивни и по-ефективни. Това сочи десетото проучване на мнението и ангажираността на служителите и отличава "Най-добрите работодатели” за 2016 година, организирано от Аоn. Резултатите сочат, че по-ангажираните служители имат средно с 25%  по-малко отсъствия от работа, по-висока  производителност, по-малко болнични, по-малко инциденти, свързани с безопасността на работното  място. Освен това, по-високата ангажираност  допринася за повече удовлетворени клиенти, по-качествено изпълнение на работа и има пряко  отражение върху финансовите показатели на  компанията.

В проучването през 2016 година се включиха общо 58 компании от повече от 8 индустрии. Близо 15 793 служители споделиха мнението си за своя работодател и 343 топ мениджъри оцениха компаниите, които управляват. Тази година традиционно участват както  мултинационални компании, така и компании с  представителство само в България.

Разпределението е  60% на 40% в полза на мултинационалните компании. Служителите, които са част от мултинационални  компании, са със средно ниво на ангажираност от 66%. То е с 6% по-високо от ангажираността на служителите,  част от изцяло българските компании. Служителите на мултинационалните компании са по-удовлетворени (от тези в изцяло българските) от репутацията на компанията, в която работят, от възможностите за развитие, които им се предоставят и от  работата с преките си ръководители.
В същото време служителите в изцяло българските  компании намират по-добър баланс между работа и  личен живот.

Най-ангажирани са служителите от Фармацевтичния сектор, следвани от сектор ИТ и участвалите компании от сектор Транспорт и Логистика.

Сектор Аутсорсинг услуги в България заема една от последните позиции по отношение на ангажираност  на служителите. Едва 36% от всички изследвани 2415  служители споделят, че в компанията, в която  работят има ефективен процес, който им помага да идентифицират правилно областите им за развитие. Заедно с това едва 47% са абсолютно съгласни с твърдението: "Компанията, в която работя ме мотивира да давам най-доброто от себе си всеки ден".

Ангажираността на служителите в България остава стабилна и сравнително висока. Спрямо 2015 г. се повишава с 4% - от 61% до 65%. Този резултат поставя страната ни на едни от челните места по ангажирани служители в региона на Централна и Източна Европа.

От всички изследвани служители, средно 65% са ангажирани с бизнеса на компанията, в която работят. Това означава, че те я препоръчват на свои колеги, приятели и познати като добро място за работа. От друга страна ангажираните служители рядко мислят за напускане и не търсят други възможности на пазара на труда. Те влагат много повече, отколкото се очаква от тях на работа всеки ден.

През 2016 година най-ниското ниво на ангажираност  се наблюдава сред най-младите служители – тези на  възраст до 25 години. На фона на останалите групи, тяхното ниво на ангажираност е 56%. Според мнението на почти 2500 служители от тази  група те са най-малко удовлетворени от  възможностите за кариерно развитие, които  компаниите им предоставят, както и от системата за  управление на представянето. Комбинацията от  ниската удовлетвореност от тези два фактора се отразява и върху признанието, което получават –  фактор, който също е с ниски нива на оценка от тази  група служители.

Служителите са тези, които определят дали компанията, в която работят е  добър работодател или не. Тяхната ангажираност е ключов фактор, оказващ влияние върху бизнес-резултата на работодателя. Резултатът e базиран на статистическа формула. Формулата, която определя победителите в двете категории, е комбинация от няколко индекса в допълнение на измервания процент ангажираност – "Топ мениджмънт и стратегическо управление", "Работодателска марка", "Култура на представяне".

Участието в проучването е доброволно. За да могат да участват в класирането, компаниите следва да имат минимум 50 служители на постоянен трудов договор и да оперират не по-малко от 3 години на българския пазар.

Aоn провежда проучването в България за десета година. Към момента компанията разполага с най-всеобхватната и мащабна база данни на служителски мнения в страната. За този период са изследвани общо над 500 компании от най-разнообразни сектори на икономиката. Компанията разполага с база данни с 134 000 мнения на служители и 1750 мнения на топ мениджъри, които представляват повече от 450 000 заети в икономиката ни.

Най-добрите работодатели в България за 2016 година

 

Категория

Компания

Сектор

Малки компании

Гудмилс България ЕООД

Производство

JTI България

Търговия с тютюневи изделия

Сен Гобен Констракшън Продъктс България ЕООД

Производство

Скания България ЕООД

Транспорт и Логистика

Содексо Пасс

Услуги

България Филип Морис България ЕООД

Търговия с тютюневи изделия

Средни и Големи компании

Ди Ейч Ел Експрес България ЕООД

Транспорт и Логистика

 

ТН Глобал ЕООД / СайтГраунд

ИТ

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив