19 Април 2024, 14:18 Днес (8) | Вчера (11)

Андонис Самарас ще е новият гръцки премиер

20 Юни 2012 12:59 GRReporter по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 юни 2012, 13:04

Повечето министри ще бъдат технократи и ще поемат най-невралгичните ведомства

 

Програмната рамка се оказа най-малкият проблем за създаването на новото гръцко правителство. През цялата изминала нощ партийните щабове на Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната левица объждаха състава на коалиционния кабинет, като най-острите реакции бяха във вътрешността на ПАСОК. Още от вчерашния следобед бивши министри като Михалис Хрисохоидис, Андреас Ловердос и Петрос Евтимиу се противопоставиха открито на позицията на лидера Евангелос Венизелос, който реши партията да участва в кабинета с технократи, а не с политически лица. Заради разпалената дискусия в ПАСОК бе забавено и началото на срещата между партийните представители в парламента късно снощи. 
Според някои журналистически източници социалистите са си разменили много тежки изрази, като свадата е била най-жестока между Евангелос Венизелос и Михалис Хрисохоидис. В социалната мрежа Facebook се носи мълвата, че по време на „дискусията” дори са прехвърчали iPad-ове. 
Парламентарната група на ПАСОК е одобрила позицията на лидера Евангелос Венизелос в коалиционното правителство да не участват изтъкнати партийни представители. Показателно за това решение е било изказването на главния секретар на ПАСОК Никос Салаянис: „Личното ми мнение е, че ПАСОК има огромна нужда да се пречисти от управлението”. 
Преговорите между партиите са преминали в дух на консенсус и целта им е процедурите да бъдат ускорени, така че новият кабинет да положи клетва утре и парламентарните процедури за гласуване на вот на доверие да започнат по-рано.
Според източници голяма част от министрите ще бъдат технократи и дори ще поемат най-невралгичните ведомства. Голяма е вероятността финансовото министерство да оглави икономистът и служебен министър на развитието Янис Стурнарас, посочва вестник Етнос. За негови заместници се спрягат имената на Георгиос Заниас, който зае поста в служебния кабинет, Георгиос Мурмурас и Христос Стайкурас от Нова демокрация.
Според вестник То Вима пък за финансов министър е по-вероятно да бъде назначен досегашния президент на Националната банка на Гърция Василис Рапанос. Изданието твърди, че Андонис Самарас и Фотис Кувелис са постигнали споразумение за неговата кандидатура, а Евангело Венизелос не се е възпротивил. Самият Василис Рапанос обаче не бърза да вземе крайното си решение, преди да се запознае с програмната рамка и да научи кои ще са членовете на новия кабинет. 
За министър на развитието се очаква да бъде назначен депутатът от Нова демокрация, който и в миналото е оглавявал ведомството, Костис Хадзидакис. В министерството на вътрешните работи е много вероятно да остане преподавателят по конституционно право Андонис Манитакис, който зае поста в служебния кабинет. Той е бил предложен от Демократичната левица. От други страни обаче заявяват, че въпреки слуховете, нищо не е предрешено за конкретното министерство. 
Според същите източници Константинос Арванитопулос се очаква да оглави министерството на образованието, Кириакос Мицотакис – министерството на инфраструктурите или министерството на околната среда, Олга Кефалояни – министерството на туризма и Александрос Турколиас –министерството на търговското корабоплаване. 
От друга страна вероятността служебните министри на заетостта Андонис Рупакиотис и земеделието Наполеон Маравегиас да остават начело на ведомствата също е голяма.
В министерството на обществения ред  (или защита на гражданите) също се очаква да остане Лефтерис Иконому, който се радва на подкрепа и от страна на Демократичната левица.
От Нова демокрация са предложили за министър на правосъдието председателя на съюза на съдиите и прокурорите Хараламбос Атанасиу, но от Демократичната левица не са били съгласни.
В премиерската резиденция заедно с Андонис Самарас се очаква да се настанят неговите тесни сътрудници Хрисантос Лазаридис, Димитрис Стаматис и досегашният говорител на Нова демокрация Янис Михелакис. За секретар на министерския съвет се очаква да бъде назначен Такис Балтакос.
Хрисантос Лазаридис е най-приближеният до бъдещия премиер човек, но не е никак сигурно, че ще стане държавен министър. Двамата с Евангелос Меймаракис обаче ще се заемат с нелесната задача да координират комуникацията между Нова демокрация и коалиционните й партньори.
Въпреки първоначалното предложение за говорител на правителството да бъде назначен Янис Михелакис, трите партии са решили позицията да бъде заета от човек, който се радва на подкрепа от страна на всички.
По време на преговорите лидерът на Демократичната левица Фотис Кувелис е поставил вето срещу участието в кабинета на членове на Нова демокрация, които се прехвърлиха наскоро в партията от крайнодясната ЛАОС. Така, въпреки че имената им са се намирали в първоначалния списък на Андонис Самарас, министрите от кабинета на Лукас Пападимос, Макис Воридис и Адонис Георгиадис няма да участват в коалиционния кабинет.
Макис Воридис вероятно ще бъде назначен за парламентарен представител на Нова демокрация с обещанието, че в даден момент ще влезе в правителството. Същото обещание е получил и Адонис Георгиадис, чието име бе спрягано за министерството на търговското корабоплаване.
Според източници Фотис Кувелис е изразил желанието в кабинета да участват възможно най-умерените представители от трите партии с цел той да се радва на по-широко одобрение от обществото.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив