29 Март 2024, 02:59 Днес (0) | Вчера (11)

Атина иска от държавни компании и пенсионни фондове да инвестират в суверенен дълг

19 Март 2015 17:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 март 2015, 15:43
Под лиценза на creativecommons

Гръцкото правителство поиска от големите държави фирми, в това число и тези за комунални услуги, да инвестират резервите си в държавен дълг, пише вестник "Катимерини"

По-рано правителството на Алексис Ципрас поиска същото от социалните фондове и други държавни структури.

Предложената мярка е част от опитите на министерство на финансите да намери средства за покриване на непосредствените нужди на страната. Източници на "Катимерини" посочват, че правителството е оповестило пред основните фирми за комунални услуги (EYDAP, OTE, PPC и други) вариантите за инвестиране в държавни дългови инструменти с кратък падеж, които биха имали добра доходност при настоящите условия.

Предложението към фирмите е сходно с това, отправено към социалните фондове, които се противопоставят на идеята да купят държавен дълг със средствата си, въпреки уверенията на държавата, че ще покрие всичките им евентуални загуби.

Представители на управляващите бордове на различни държавни предприятия започват да изказват възраженията си срещу плановете за прехвърляне на финансовите им резерви на Bank of Greece. Министерствата на труда и на икономиката обявиха, че средствата ще бъдат прехвърлени само в случай че бордовете одобрят това.

Профсъюзите и други организации, които участват в управлението на социалните фондове, заявиха пред министъра на социалните грижи Димитрис Стратулис, че се противопоставят на ползването на резервите им и правителството трябва да предприеме законодателни действия в посока изпълнение на предизборните обещания на СИРИЗА за подсилване на пенсионни фондове.

Същевременно резервите на хазната се изчерпват бързо, а изглежда, че преговорите между Атина и европейските партньори на страната няма да доведат до резултат в близко бъдеще. В петък държавата трябва да плати още една част от дълга си към Международния валутен фонд на стойност 350 милиона евро. Следващото плащане трябва да бъде извършено до 9 април, на стойност 410 милиона евро.

Проблемите на правителството с ликвидността и неуспешните преговори с кредиторите увеличават несигурността на инвеститорите. В сряда доходността на тригодишните облигации на гръцкото правителство надмина 20% в сряда, а вчера не беше извършена нито една сделка с гръцки ценни книжа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив