28 Март 2024, 13:03 Днес (7) | Вчера (12)

БАН прекрати мандата на директора на НИМХ

30 Август 2018 15:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 август 2018, 15:13

Мотивите са неспазване на разпореждания на ръководните органи на БАН, уронване на престижа на институцията и неспазване на нормативната уредба

Ръководството на БАН прекрати мандата на професор Христомир Брънзов като директор на Националния институт по метеорология и хидрология. Заедно с него като акт на солидарност се оттегля цялото ръководство на института, предаде БНР. "Ние имаме достатъчно симпатизанти в БАН, така че това беше очаквано за нас", посочи в първия си коментар пред "Хоризонт" по БНР проф. Брънзов. Той предполага, че причина за отстраняването му е фактът, че е застанал зад метеоролозите по време на протестите им за отделяне от Академията: "За мен това е причината. Не знам защо те очакват, че за мен по-важен е директорският пост, а не колегите. Твърде наивно очакване от тяхна страна: че ще се обърна срещу колегите си, за да защитавам интересите на някаква група хора от БАН."
Досегашният директор на института призна, че върху него е упражняван натиск "поне от три месеца" по различни канали. В предаването "12+3" той определи отстраняването си като странен, неразумен и нерационален ход, след постигнатата договореност за мирно разделяне между НИМХ и БАН.
Среща в МОН между министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, заместника му Иван Димов, председателя на БАН Юлиян Ревалски и представители на протестиращи от НИМХ. Проф. Христомир Брънзов и в средата.
Среща в МОН между министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, заместника му Иван Димов, председателя на БАН Юлиян Ревалски и представители на протестиращи от НИМХ. Проф. Христомир Брънзов и в средата.
Българската академия на науките, за мен това е един много неразумен и нерационален ход. Малко ми прилича на едни времена: "Има човек - има проблем. Няма човек - няма проблем". Истината не е такава и мисля, че те скоро ще се убедят в това нещо", коментира проф. Брънзов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив