19 Април 2024, 10:47 Днес (5) | Вчера (11)

БНБ налага по-стриктен контрол върху банковите заеми

12 Август 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Като лоши банкови кредити вече ще се класифицират заемите, които не са били обслужвани за срок над 120 дни. Досега този срок беше с два месеца по-дълъг или 180 дни.

Това гласи една от най-съществените промени в Наредба №9, които са били приети от управителния съвет на Българска народна банка (БНБ) в края на юли. Наредбата е една от ключовите в банковото законодателство и с нея се прави оценка и класификация на рисковите експозиции на търговските банки, както и формирането на провизии върху тях. С промяната в наредбата се налага по-стриктен контрол върху отпуснатите кредити и по-своевременна реакция от страна на БНБ за противодействие при евентуално нарастване на лошите заеми.

Промяната ще се отрази в известно влошаване качеството на портфейла на банките, тъй като част от считаните сега за съмнителни кредити ще се прехвърлят в графата "загуба". До този момент за съмнителни бяха смятани кредитите с просрочия между 91 и 180 дни. След промяната за такива вече се водят необслужваните между 91 и 120 дни. В резултат на това може да се наблюдава и известно увеличение на заделяните провизии от страна на банките по отпуснатите кредити.

По данни от централния кредитен регистър на БНБ от края на юни 2003 г. съмнителните кредити са съставлявали под 1% от портфейла на банките, което означава, че драстично увеличение на лошите заеми едва ли може да се очаква. В същото време квалифицираните като загуба са близо три на сто. "Това е превантивна мярка на БНБ, която цели запазването на качеството на кредитните портфейли на банките. Промяната е стъпка в правилната посока с цел запазване на финансовата дисциплина, тъй като кредитната експанзия е нещо хубаво, но финансовата стабилност е от изключително значение", заяви за "Дневник" банкер, пожелал анонимност.

Според друг мярката на централната банка е в резултат на притесненията й за изненадващо високия темп на кредитната експанзия, който рано или късно би довел до увеличаването на лошите заеми.

Притеснения в тази насока още през миналата година изрази един от висшите централни банкери. Наредбата трябва да се тълкува и като сигнал към търговските банки да намалят леко темпото на отпускане на нови кредити за сметка на по-стриктния контрол и проверка на кредитополучателите.

Обвиняваната дълги години в пасивност банкова система изживява в последните две години истински бум в кредитирането. Статистиката на централната банка показва, че от началото на тази година отпуснатите заеми са нараснали с нови 1.6 млрд. лв., или с 27%. За цялата 2002 г. увеличението на кредитния портфейл в системата беше с 1.8 млрд. лв. Кредитите вече заемат над 50% от активите на финансовите ни институции. По-голямата им активност се отразява, от една страна, положително върху финансовия им резултат, а от друга - има благотворно въздействие върху икономиката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив