18 Април 2024, 17:56 Днес (10) | Вчера (11)

БТПП: Работодателите да не се товарят с нито един ден болнични

15 Ноември 2019 14:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 ноември 2019, 14:06

Организацията призовава да се премине от допълване на бюджета на НОИ от хазната към вноски от страна работещите и работодателя и в публичната сфера

Българска търговско-промишлена палата (БТПП), счита, че работодателите не трябва да се натоварват с нито един ден болнични. Това се казва в позиция на организацията по обявеното вчера предложение за неизплащане на първия ден от болничните. Различните варианти, които сме предлагали, все още са актуални – постенно намаляване на разходите на работодателите и прехвърлянето им изцяло към бюджета на ДОО, се казва в позицията на БТПП. Оттам допълват още, че неизплащането на първия ден от болничния е важна мярка по пътя към усъвършенстване на цялостната дейност във връзка с тях, "при очевидните затруднения или нежелание от контролните органи за справяне с проблема". Това е позната и работеща практика и в други страни. Задължително е след една година от прилагането да се направи оценка на въздействието на този нормативен акт. "Готови сме след това да обсъждаме други предложения и варианти за борба с злоупотребите с болнични листове", коментират от палатата.  Те настояват да се изостави практиката да се плащат болничните от работодателя, защото той е направил необходимите вноски.
Що се отнася до увеличаване на минималната пенсия, то трябва да се подхожда много внимателно. "Първо: трябва да се осигурят средства, защото е огромен броят на лицата, на които трябва да се увеличи пенсията. Второ: трябва да се обърне сериозно внимание по отношение на приближаването на  разликата между реалните пенсии за трудов стаж и възраст и тези пенсии, които се изплащат, без да са направени необходимите осигурителни вноски през годините. По този начин се дестимулира пенсионното осигуряване на гражданите, особено на тези, които се самоосигуряват", посочат от БТПП. Организацията призовава да се премине от допълване на бюджета на НОИ от хазната към вноски от страна работещите и работодателя и в публичната сфера. Моментът за въвеждането им заедно с увеличаването на заплатите би бил подходящ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив