29 Март 2024, 13:03 Днес (6) | Вчера (11)

БТПП подкрепя предлаганите промени в Кодекса на труда

13 Февруари 2015 16:27 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 февруари 2015, 14:56

В мотивите към предлаганите промени се казва, че мерките ще облекчат условията за стопанска дейност главно на микропредприятията и малките фирми

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) изрази в свое становище подкрепа на внесения в Народното събрание от председателя на парламентарната икономическа комисия Петър Кънев и група депутати  законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда.

Предлаганите промени напълно отразяват позициите на Палатата и отправяните нееднократно от нея предложения за облекчаване на дейността на микро- и малките предприятия, се казва в съобщение оттам. Организацията споделя предложението за  "възстановяване” на предишна нормативна разпоредба (прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на работодателя на трудов договор с лице, придобило право на пенсия за осигурителен стаж и възраст).

Невъзможността работодателят да прекрати едностранно, с едномесечно предизвестие трудов договор с лице, придобило право на пенсия, задълбочава проблемите с младежката безработица, младежката емиграция, младежката престъпност, демографския срив, подчертават от БТПП.

В мотивите към предлаганите промени в Кодекса на труда се казва, че мерките ще облекчат условията за стопанска дейност главно на микропредприятията и малките фирми. Очакванията са, че това ще намали и корупционния натиск върху бизнеса.

Предложението е да отпадне задължението на микропредприятията и малките фирми за предварителното писмено уведомяване на инспекцията по труда за удълженото работно време; за предварително съгласуване със синдикатите временното установяване на непълното работно време; за издаването на правилник за вътрешния трудов ред.

Увеличава се от три на седем дни срокът за изпращане на уведомление до НАП за всеки сключен трудов договор.

Законопроектът предвижда отпадане на задължението за съставяне на графици за ползването на отпуските като неработещ текст.

Предлага се да отпадне изискването работодателят да разработва и утвърждава правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието, тъй като това е уредено в Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

Предлага се възстановяване правото на работодателя да прекратява с предизвестие трудовия договор с лицата, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. По този начин се равнопоставят работещите по трудово и служебно правоотношение. Законът за МВР и Законът за отбраната и въоръжените сили на Република България също предвиждат пределна възраст за служещите по тези закони.

Предлага се да отпадне закрилата по чл. 333, ал. 1 при дисциплинарно уволнение на работника или служителя.

Законопроектът няма да има отрицателни финансови последици върху фиска. Очаква се повишаване на ефективността на бизнеса предвид облекчаване на регулациите, се казва в мотивите към законопроекта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив