24 Април 2024, 09:37 Днес (1) | Вчера (6)

БТПП се възпротиви на увеличението на минималната заплата с 6,6%

21 Октомври 2020 09:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 октомври 2020, 09:35

От палатата считат, че предложението за осъвременяване на пенсиите с 5% е неправилно и демотивиращо

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се обяви категорично против административното увеличение на минималната работна заплата с 6,6%, което води до среден ръст на минималните осигурителни прагове с около 4,5%. Това се казва в отворено писмо от БТПП до НОИ по повод проектобюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. Причините за тази съпротива – във времена на неясна за бизнеса картина и перспектива все още не приет механизъм за изменението на минималната работна заплата, остава открит и въпросът за премахване на минималните осигурителни прагове, което е изкуствена допълнителна тежест за бизнеса. В момент когато правителството декларира голям набор от мерки в подкрепа на бизнеса, елементарни и логически неща, които могат се направят в подкрепа на малките и средните предприятия, не се правят.
БТПП отбелязва несъответствие на предложението за предоставяне на допълнителни суми в размер на 50 лева към пенсиите с идеята на ДОО. Не е ясно дали предложението е под формата на социална помощ, или се явява увеличение на пенсиите за определен период, подчертават от палатата.
Оттам добавят, че категорично не подкрепят и продължаващата тежест за бизнеса в заплащането на първите три дни болнични. Тази мярка беше временна само за 2010 г. и оттогава вече за десета година се планира продължаване на действието й. През 2020 броят на изплатените болнични  е многократно завишен, поради пандемията от COVID-19, което допълнително натоварва бюджета на работодателите в трудната икономическа ситуация, която се очертава и през 2021 г. Членовете на БТПП считат, че на първо време може да бъде възстановен старият режим, при който работодателите плащат само първия ден, а впоследствие това тяхно задължение въобще да отпадне (т.к. се внасят осигурителни вноски) и да се поеме от съответните фондове.
От БТПП припомнят тяхно предложение за  въвеждане на лична осигурителна вноска за държавни служители с оглед равнопоставеност в осигурителната система.
БТПП счита, че предложението за осъвременяване на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2020 г. с 5%, е неправилно и демотивиращо от гледна точка на престирания труд. По този начин този, който се е осигурявал 40 години дори на ниски доходи, ще получи почти същия размер на пенсия като лице, което е работило само 10 години, а през останалото време е било безработно.

Вчера на свое заседание Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г. Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив