19 Април 2024, 08:04 Днес (0) | Вчера (11)

БЧК отбелязва Световния ден на първата помощ3

12 Септември 2015 09:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 септември 2015, 09:41
БЧК

Тази година денят е посветен на първата, оказвана на застаряващото население

По предложение на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, вече 15 години всяка втора събота на месец септември се отбелязва Световният ден на първата помощ. На този ден международната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволците и гражданите, обучени да оказват първа помощ и спасили човешки живот при различни инциденти, уточняват от БЧК.

Тази година денят е посветен на тема: "Първата помощ и застаряващото население". Идеята е да се създаде позитивно мнение за хората над 65 години и да се припознаят като важен ресурс за обществото. Целта е да се насърчават хората над 65 години да се развиват, да се подсили тяхната устойчивост и капацитет, за да бъдат независими, промотирайки тяхното социално включване в обществото като действащи лица, не само като бенефициенти. Опитът на БЧК показва, че те могат да бъдат превърнати от хора, търсещи подкрепа, в такива, които предоставят подкрепа.

Хората повече или по-малко са уязвими, но независимо от възрастта са в състояние да се обучат да оказват първа помощ. Посланието "Бъди герой! Спаси живот. Първата помощ е за всички, навсякъде!" остава актуално и тази година. Не са необходими супер сили, за да бъдеш герой.

Възрастните хора могат да бъдат герои и да подкрепят своите приятели, внуци и обществото в редица ситуации.

Тази година Световният ден съвпада с провеждането на Двадесет и третия Национален конкурс "Пътен полицай на годината - 2015", който се организира от отдел "Пътна полиция" при ГД "Охранителна полиция" на МВР.

Състезанието се провежда в Кюстендил от 11 до 13 септември. Традиционно експерти на БЧК ще проведат теоретичния и практическия изпит по първа помощ на участниците и ще осигурят награди за най-добре представилите се. В навечерието на новата учебна година областните организации на БЧК ще организират различни прояви - публични демонстрации по първа помощ, обучения по първа помощ, детски конкурси за рисунка на тема "Детска пътна безопасност" и др. Всички те имат за цел да превърнат този ден в значимо национално събитие за повишаване на обществената осведоменост за значението на първата помощ при спасяването на човешкия живот.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив