29 Март 2024, 03:10 Днес (0) | Вчера (11)

Банковите ограничения в Гърция може да продължат с месеци

30 Юни 2015 10:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 юни 2015, 09:40
Под лиценза на creativecommons

В момента в банките работят предимно технически персонал и екипите по зареждане на банкоматите с пари в брой

Контролът на капиталите в Гърция, въведен в нощта срещу понеделник, вероятно ще продължи месеци наред и банките вероятно ще се нуждаят от милиарди евро нови средства или дори може да се окажат национализирани след продължително финансково възстановяване.

Това твърдят източници от банковите среди, цитирани в понеделник вечер от "Ройтерс". Специалисти казват пред агенцията, че решението за отварянето на банките и отмяната на извънредните финансови мерки може да се окаже по-трудно от въвеждането им.

Кредиторите на страната казват, че вратата за преговори остава отворена, но ако в неделя референдумът каже "не" на офертата им, това ще е сигнал за напускане на еврозоната.

"В най-добрия сценарий те ще се минат през банковата ваканция, ще намерят начин да отворят банките, да стабилизират системата - точно, както стана на Кипър - и да се заемат с последиците от недостиг на ликвидност и растящ брой необслужвани кредити. През това може да се мине", коментира източник от компании, занимаващи се с преструктуриране. "Но рискът е, ако на практика имаш банкрут на държавата заедно с банкрутирала банкова система."

Гръцки източник от банковите среди допълва: "При лошия сценарий навлизаме в непознати води и всичко може да свърши в развалини и национализирани банки".

Близо четвърт от депозитите, или около 40 млрд. евро, са били изтеглени от банките тази година преди налагането на ограниченията.

Когато се видя, че намаляват шансовете за сделка, ЕЦБ отказа искане на Гърция да увеличи за пореден път размера на извънредната помощ, която отпуска на гръцките банки, макар да се смята, че ще запази механизма да действа до референдума.

В момента в банките работят предимно технически персонал и екипите по зареждане на банкоматите с пари в брой. След като в понеделник бе блокирано тегленето на пари в брой, от вторик банкоматите трябва да заработят, но с лимит от 60 евро на ден от гръцки банкови карти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив