29 Март 2024, 00:03 Днес (0) | Вчера (11)

Бизнесът губи милиони заради суровата зима

23 Януари 2017 09:00 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 януари 2017, 09:21

Транспортните и търговските фирми са сред най-засегнатите

Българският бизнес регистрира загуби в милиони заради снега и затруднения достъп до част от българските градове и села. Поредна седмица част от магистрала "Тракия" се затваря, камиони чакат часове по границите със съседите, а в четвъртък Гърция дори затвори временно границата си с България на "Промахон" и "Илинден", пише в. Сега.

Най-потърпевши са търговията, спедиторските услуги, туризмът, строителството и дори недвижимите имоти, твърдят от Българската стопанска камара (БСК). Част от загубите идват от бума на разходите за отопление на цехове, офиси, магазини и т.н. Това се оказва също толкова сериозен проблем, колкото и пропуснатите срокове за доставки и съответните неустойки, изтъкват от БСК. "Болничните и отпуските в този период също генерират загуби за бизнеса", коментира зам.-шефът на камарата Камен Колев пред БНР. Отразяват се и закъсненията за работа заради трудното или невъзможно придвижване в снега.

Заради капризите на времето предприятията се оказват принудени да свиват производството "Важно е работодателят да е гъвкав, да се съобразява с обстановката и да преориентира работниците и техните задачи за деня", обясни бизнесменът Щелян Калчев.

Тежката зима, съпроводена с блокирани шосета, закъснения, отменени пътувания, анулирани почивки и екскурзии, носи сериозни загуби на туризма и на транспортните фирми. "Това са милиони левове загуба всеки ден, а има продавачки на билети, има данъци, има осигуровки, които трябва да се плащат в края на месеца... Няма как да се компенсират", посочи Галя Топалова от Сдружението на автобусните превозвачи. По данни на Асоциацията на автомобилния транспорт от затварянето на пътищата един тир губи средно по 250 евро. Най-големият проблем обаче е, че автокомпаниите рискуват да бъдат изместени от конкуренти.

ДОСТАВКИ

Проблеми с доставките са имали и част от големите хранителни вериги, показа справка на в. "Сега". От "Кауфланд" увериха, че се справят, но признават, че достъпът до магазините в Североизточна България е бил "усложнен". "С оглед времето неизбежно регистрирахме леко забавяне на доставките", коментираха от веригата. Трудности са срещнали и от "Лидл". "За съжаление дори нашата логистика не успя да преодолее тежката пътна обстановка на места, като Силистра например, в резултат на което доставките ставаха в приемливи срокове, за да бъде удовлетворено търсенето, включително и на стоки от първа необходимост", обясниха от компанията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив