28 Март 2024, 15:22 Днес (9) | Вчера (12)

Бизнесът иска по-ниски първоначални тол такси за тежките автомобили над 3,5 тона

17 Април 2019 14:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 април 2019, 14:45

Три браншови организации настояват за обществено обсъждане на проекта

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП) излязоха с общо становище за размера на тол таксите за тежкотоварни автомобили над 3,5 тона, които влизат в сила от 16 август 2019г.
Бизнесът подчертава, че тол системата е необходима, макар и закъсняла с въвеждането си като стъпка за подобряване поддръжката и обновяване на основната пътна мрежа. В същото време трите организации настояват за детайлно обсъждане както на процеса, така и на неговите параметри. Сред исканията са национално представителните работодателски организации и съответните браншови организации на превозвачите да бъдат включени в общественото обсъждане на проекта и определяне размерите и обхвата на тол таксите.
Организациите искат да бъде извършено задълбочено проучване с оценка на въздействието, която да обхване всички основни фактори, отчитащи бъдещето развитие на републиканската пътна мрежа, равнището на таксите в държавите от основните маршрути и дестинации на международния автомобилен трафик, преминаващ през нашата страна, както и на алтернативни трасета през Гърция, Македония, Сърбия и алтернативен мултимодален транспорт.

Според становището, направените предварителни разчети очертават значително повишаване на тежестта за българските превозвачи и скокообразно нарастване на цената на товарните превози.

Трите организации искат определяне на по-ниски първоначални такси и тяхното постепенно увеличение, напр. в рамките на 5 г. срок до достигане на целевото равнище и отчитане на ефекта върху интензивността на трафика и натоварване на републиканската пътна мрежа. Друго предложени е една година след въвеждане на тол таксите да бъде направена оценка на въздействието от тази мярка и при необходимост да се предприемат коригиращи действия.

Становището е изпратено до вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова, до министъра на регионалното развитие Петя аврамова и до председателя на УС на АПИ Георги Терзийски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив