20 Април 2024, 08:41 Днес (0) | Вчера (10)

Болници с ВИП менюта три пъти по-скъпи от масовите

30 Април 2019 09:04 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 април 2019, 09:06

Цената на менюто за деня варира между 15 и 17 лева, докато храноденът на болните е средно 5,50 лева

ВИП манджата в болниците в София е три пъти по-скъпа, отколкото е тази за масовия пациент, установи проверка на "Монитор”. Цената на менюто за деня варира между 15 и 17 лева, докато храноденът на болните е средно 5,50 лева.
Лечебните заведения вече от двадесет години ползват външна услуга кетъринг, като за целта избират фирмата чрез обществена поръчка. От това за каква сума е спечелен търгът зависи и стойността на трите яденета – закуска, обед и вечеря, за деня на болните. Освен това цената пада и от факта, че болничното хранене е разделено на т.нар. диети според заболяванията на пациентите. При някои диетите са по-евтини, докато при други – по-скъпи.
Независимо дали човек в болница иска да си плати по-скъпа храна, преди това желаното меню се съгласува с лекуващия лекар, тъй като трябва да е в съответствие с диагнозата. Ограничения няма за пациентите в травматологиите и родилките.
"Независимо че имаме ВИП стаи и възможности за меню по желание, малцина се възползват от тях. - коментира говорителят на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Анна” в София Антон Луков - Причината е, че в последните две-три години бяха направени кардинални ремонти, всички стаи са ремонтирани така, че по нищо не се различават от тези, които са ВИП, освен по това, че леглата са две, а не едно.”

Подобна е и ситуацията в Александровска болница, там също няма особен интерес към заявяване на индивидуално меню. Когато на някого от болните се дояде нещо по-различно, поръчва на санитарка да му донесе от ресторанта на територията на Медицинския университет.

В специализираната АГ болница "Майчин дом” жените не се възползват да си поръчват ВИП меню по избор. Те разчитат предимно на вкусна храна от близките си или на нещо по-различно от заведенията за хапване на територията на здравното заведение.

В същото време според сега действащата наредба е посочено, че пациентите трябва да плащат, ако са поискали самостоятелна стая, в чиято цена се включват всички допълнителни битови условия. Наредбата за доплащанията беше променена през 2016 г. Дотогава в нея се изброяваше какво например влиза в "допълнително поискани услуги", като текстът завършваше с "и други".

"Всички са си слагали в това "и други” кой каквото се е сетил, кой каквото си е измислил, затова вече "и други” не съществува. Да дадем пример за "и други”. Например това, което мога да кажа, е такса "зарядно за телефон”, поясни тогава бившият зам.-министър на здравеопазването Ваньо Шарков. Във варианта на наредбата от март 2016-а до днес наистина липсва "и други". Дори е посочено, че се доплаща само когато различните стаи предлагат различни битови условия.

Наемането на ВИП стая в болниците в страната варира от 20 лева до няколко стотака на ден, показа проверка на "Монитор". По 20 лв. плащат пациентите в Кюстендилската многопрофилна болница "Д-р Никола Василиев". Стаите са с две легла и собствен санитарен възел, но малцина са тези, които решават да заплатят такава такса за една нощувка. От лукс стаите най-предпочитана е супермодерната ВИП стая, която беше изцяло ремонтирана преди около половин година в АГО на здравното заведение. Тя разполага с 2 нови анатомични легла, нови матраци и детски легла, телевизор, минибар. Подът има специално антибактериално покритие.

Наемът за ВИП стая в болницата в Добрич пък е 50 лв. на ден. Отнася се за всички отделения, като в офертата влизат допълнителни битови услуги. Толкова на ден струват и ВИП стаите в бургаската МБАЛ, но пациентите рядко ги пожелават. Разликата между ВИП-а и обикновените не е много голяма. Основното предимство е, че в стаята с етикет ВИП пациентът е настанен сам или с придружител, ако желае такъв. Другата разлика е, че баните са реновирани и санитарията в тях е нова. Гардеробче в стаята е другата екстра, която пациентите ползват, ако решат да платят петдесетачка.

В частната болница "Дева Мария" ВИП стаята струва 500 лева на ден. В цената влиза самостоятелна стая, придружител, който има право на неограничен денонощен достъп до пациента, телевизия, интернет и храна. За родилно отделение има пакетна цена. Бъдещите майки могат да ползват самостоятелна луксозна стая срещу 1250 лева за целия престой.

Другата частна болница "Бургасмед" предлага ВИП стаи само в родилно отделение, срещу 600 лв. за целия престой.

В Пловдив родилки избират от болничната кухня или кетъринг

Родилки могат да избират дали да се хранят с манджи, приготвени в болничната кухня, или да си поръчват кетъринг. "Услугата” се предлага в едно от държавните АГ отделения в града, като цената на поръчаните ястия се заплаща по ценоразписа на фирмата доставчик. В частните АГ клиники стойността на менюто, което също се доставя, чрез кетъринг, е включено в цената на престоя. Масово обаче в болниците в Пловдив услугата "хранене чрез кетъринг”, не се предлага. Пациентите могат да избират дали да бъдат настанени в така наречените ВИП стаи, в които обзавеждането е по-добро от обикновените стаи. Според официалния ценоразпис на една от държавните болници в Пловдив цената на ВИП стая на ден е 30 лева, а на ВИП стая "лукс” е 60 лева. В луксозния вариант телевизорът е плазма, а пациентът има на разположение дивиди и луксозни мебели.

Искат пари за смяна на бельо

Лечебно заведение иска от пациентите си пари за смяна на постелъчното бельо. Такава такса е трябвало да плати Крум Иванов, на когото преди няколко месеца заради проблем с бъбреците му се налага да бъде опериран. "Като професионалисти наистина нивото беше много високо. Малко преди операцията обаче на мен ми се каза, че освен направление № 7 аз трябва да доплатя една доста голяма сума, която на мен предварително не ми беше казана”, разказа пациентът пред Нова тв.

С направление № 7 имаме право на прием в болница. Но според правилата, ако трябва да доплащаме за медицинско изделие, защото Здравната каса не го покрива изцяло, трябва да сме информирани предварително. В случая на Крум това не било направено. Но по-големият проблем бил друг. "Планирането на операцията беше в месец, в който работеха на едни цени. През месеца и периода, когато ми беше направена операцията, цените вече бяха доста по-високи”, каза още Крум Иванов. Когато си тръгвал от болницата, на касата разбрал и за така наречената такса "битово обслужване", но в документите не се посочвало какво се включва в нея. Представител на болницата му обяснил, че допълнителната такса е за индивидуално постелъчно бельо, хранителен режим, безжичен интернет и телевизор.

"Смяната на чаршафи е облигатно задължение в едно лечебно заведение. Ако те не ги сменят, не знам какво правят”, заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

"Подходът по този начин да се ограничават или да се регламентират доплащанията няма как да е ефективен. Той винаги може да бъде заобиколен, защото не можете да направите толкова голям нормативен акт, че да опишете всички житейски ситуации и да ги поставите в колонка "разрешено” и "забранено”, каза Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

В Шумен обикалят капанчетата около МБАЛ

Пациентите на МБАЛ - Шумен нямат опция за получаване на храна в самите болнични отделения дори срещу заплащане, разказват пациенти, преминали през клиничните пътеки на здравното заведение "на гладен стомах". От години кухненският блок на болницата е закрит и болните трябва да се спасяват индивидуално в близките заведения за хранене или със суха храна от супермаркетите наоколо. В двора на МБАЛ има хранителен павилион и две заведения, в които може да се нахрани пациент, но само ако не е прикован към леглото. На лежащо болните се налага да дават поръчки на по-здравите в стаята или на етажа, или да молят санитари да им доставят храна. Като условия за настаняване няма и възможност за ВИП стаи. Наскоро пациентка сподели във Фейсбук за странно настаняване - в стая за четирима били поставени пет легла, на които имало настанени шестима души - в едното дете на 9 години с майка придружител.

Във Велико Търново пациенти остават гладни

Филийка с малко маргарин и лъжичка мармалад или парченце сирене получават пациентите в търновската болница, където ВИП меню няма. На обяд сервират някаква яхния, най-често картофи, леща, боб или грах. Вечер баничка или тутманик със сирене, или закуска с половин парче кренвирш, или тъничко парче салам. Практика в някои отделения обаче е санитарката, която разнася храната, да не я вкарва в стаята, а да оставя чиниите в коридора в средата на отделението. Който от болните разбрал, разбрал. След десетина минути санитарката минава обратно и прибира количката с храната, а неразбралите стоят гладни.

В областната болница във Велико Търново във всички отделения има по една ВИП стая. Цената на ползването им е по 25 лв. на денонощие, като в тази цена се включва единствено и само нощувката. Випаджийското в случая е единственото, че пациентът е сам в стаята. В помещението има телевизор, но за да работи той подобно на останалите стаи в болничните отделения, пациентът трябва да се бръкне и да плаща по левче на час. Чаршафите във ВИП стаите се сменят на същия интервал както и в останалите стаи, т.е. единствено при постъпването на пациента и след неговото изписване.

1200 лева за ВИП раждане във Варна

1200 лева струва оперативно раждане, с включени подобрени битови условия в самостоятелна стая и екип от специалисти по избор на ВИП етажа в СБАГАЛ "Проф. д-р Д. Стаматов" във Варна. Това е записано в официалния ценоразпис на предлаганите платени медицински услуги в АГ болницата. Потребителската такса за един леглоден е 5,80 лв. Настаняването в самостоятелна стая на ВИП етажа за нормално раждане е 300 лв., а за раждане по оперативен път 600 лв. Нормално раждане, с включен престой в подобрени битови условия в самостоятелна стая и екип от специалисти по избор там е 900 лв. Присъствието на съпруг по време на раждане на етажа е 150 лв. 100 лева е индивидуалното обслужване от акушерка за 12 часа, а индивидуален пост от санитар на ден (за 12 часа) е 30 лв. Родилки разказват, че предпочитат да са във ВИП стая, в която има удобства като хладилник, масичка до леглото с шкафче отдолу, гардероб, където можеш да побереш всичките си дрехи и телевизор. "Съпругът ми идваше, когато си пожелае и стоеше колкото си иска. Във ВИП стая е по-спокойно, а и аз много държах да съм сама. А иначе стаята е приятна", коментира млада майка, раждала през февруари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив