19 Април 2024, 06:46 Днес (0) | Вчера (11)

Борисов ще е премиер, АБВ ще има министър (допълнена)

04 Ноември 2014 15:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 ноември 2014, 17:49
Под лиценза на creativecommons

ГЕРБ и Реформаторският блок постигнаха съгласие за състава на кабинета

След двучасова среща между двете формации лидерът на ДСБ и съпредседател на блока Радан Кънев обяви пред журналисти, че имената на министрите ще бъдат обявени утре, след като бъдат одобрени от парламентарните групи по-късно днес.

"Днес ГЕРБ посочи своя лидер като кандидат за министър-председател и получи подкрепата на Реформаторския блок", каза още Кънев. По-рано днес той подчерта, че Реформаторите ще подкрепят предложението на ГЕРБ за премиер. От партията на Бойко Борисов в последните дни няколко пъти допуснаха възможност за правителство с министър-председател самия Кънев.

Румяна Бъчварова (ГЕРБ) посочи, че кабинетът, който партията й ще предложи, включва 18 министри и трима вицепремиери. Предвиден е и министър от АБВ, каза още тя. Радан Кънев добави, че блокът ще има един вицепремиер без портфейл и шестима министри.

И Кънев, и Бъчварова отрекоха да поемат министерства в новия кабинет. Бъчварова обаче не отговори дали ще участва като вицепремиер.

Лидерът на "Движение България на гражданите " Меглена Кунева ще бъде един от тримата вицепремиери в следващия кабинет, оглавен от Бойко Борисов. Тя ще следи работата по европейските фондове.

Външният министър Даниел Митов от служебното правителство запазва поста си, въпреки очакванията той да бъде зает точно от Кунева. Идеята била тя следи и контролира работата на Митов.

Веселин Вучков от ГЕРБ ще заеме поста министър на вътрешните работи. Той беше зам.-министър на Цветан Цветанов по времето на предишния кабинет "Борисов".

Депутатът от ГЕРБ Румяна Бъчварова ще бъде вицепремиер с ресор социални и коалиционни въпроси. Тя беше част от преговорния екип по съставянето на това правителство, а в миналия управленски мандат на ГЕРБ беше шеф на политическия кабинет на Борисов.

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев ще бъде новият министър на отбраната. Образователният ресор ще бъде поет от проф. Тодор Тонев от Гражданския съвет на Реформаторския блок, който беше главен секретар на министерството по времето на Даниел Вълчев.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски ще заеме поста икономически министър. Ивайло Калфин от АБВ най-вероятно ще бъде също министър.

Неофициално все още остът министър на правосъдието остава при служебния министър Христо Иванов. Той ще се зачете от квотата на Реформаторския блок.

По-рано днес Реформаторският брок и ГЕРБ уточниха структурата и състава на правителството, като предстои той да бъде окончателно одобрен от парламентарната група на Реформаторите, която ще започне в 17 ч.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив