29 Март 2024, 09:55 Днес (1) | Вчера (11)

Британският кабинет иска да спре помощите за сираците мигранти

05 Януари 2016 09:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 януари 2016, 09:16
Под лиценза на creativecommons

Британският парламент обсъжда проектозакон, който ще прекрати държавната помощ, предоставяна на деца мигранти, лишени от родителска грижа, след като те навършат 18 години, съобщи в. "Гардиън"

В него се предлага обичайната държавна подкрепа, която получават децата от сиропиталища или в приемни семейства, след като ги напуснат, да не важи за онези от тях, които нямат бежански или друг правен статут, позволяващ им да живеят в Обединеното кралство.

Сегашните закони гарантират, че всяко дете, лишено от родителски грижи и навършило 18 години, може да получи помощ под формата на личен съветник, финансиране за образование и правото да остане в приемното си семейство. Ако предложенията на правителството бъдат приети, децата-мигранти, чиито молби за убежище са били отхвърлени, ще загубят тези права.

 Министърът по миграцията Джеймс Броукъншайър заяви, че целта на мерките е да откажат децата да остават във Великобритания, след като са достигнали пълнолетие. "Казваме, че в момента, в който някой стане възрастен, той трябва да напусне страната", заяви той пред комисията, разглеждаща проектозакона.

Лейбъристката партия критикува остро новите предложения. Депутатката Сара Чемпиън коментира идеята на кабинета с думите: "Явно законът ще направи така, че младите хора, които са под опеката на държавата на единия ден, да бъдат изоставени на следващия. Това противоречи на ценностите на тази страна".

Броукъншайър отбеляза, че ако планът не бъде приет, това ще стимулира "още самотни деца да дойдат във Великобритания и да искат убежище, като често пътуват по опасни маршрути, контролирани от каналджии и трафиканти", както и че повече търсещи убежище ще лъжат, че са по-млади от 18 години.

Промените ще засегнат хиляди самотни деца мигранти, които са отглеждани в държавните домове, но не получават достатъчно помощ, за да нормализират статута си, или молбите им за убежище са били отхвърлени. Над 3000 души, пристигнали във Великобритания като деца без родители, са загубили правото да живеят в страната след навършване на пълнолетие от 2010 г. насам. Сега те трябва да напуснат държавата или да бъдат депортирани.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив