28 Март 2024, 15:32 Днес (9) | Вчера (12)

България е една от страните харесани от "Фолксваген" за завод за "Шкода" и "Сеат"

27 Ноември 2018 13:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 ноември 2018, 13:42

Производството се очаква да стартира след 2022 година

"Фолксваген" планира да изгради нов автомобилен завод в Източна Европа, като сред потенциалните местоположения на новата производствена мощност са България, Унгария и Румъния, съобщават Automobilwoche и сайтът Automotive News Europe, предаде БНР. Търговският синдикат на Volkswagen в Германия се бори за контрола над новата фабрика с "Шкода", чешкото поделение на немския автомобилен гигант, което също настоява да поеме контрол, тъй като новата фабрика ще произвежда автомобилните марки Skoda Karoq и Seat Ateca.

На 18-ти ноември шефът на Volkswagen AG - Херберт Дийс потвърди, че производителят на автомобили търси да изгради нова фабрика в Източна Европа, чието производство се очаква да стартира след 2022-а година.

Преди време български медии съобщиха, че Volkswagen обмисля да построи автомобилен завод в България или в Турция, но усложненият политически климат в Турция е накарал компанията да преосмисли опцията, отнасяща се до нашата съседка.

В новото източноевропейско поделение на "Фолксваген" ще бъдат инвестирани около 1 млрд. евро, като то ще разполага с между 4000 и 5000 служители и ще произвежда марките Skoda Karoq и Seat Ateca, които в момента се сглобяват в Квасини, Чешката република.

Необходимостта от подобна производствена единица се увеличи, след като Volkswagen AG потвърди, че ще прехвърли производството на немския модел автомобили Passat в завода Skvas в чешкия град Квасини, тъй като най-големият автомобилен производител в света ускорява инвестициите си в автомобили с нулеви вредни газови емисии. Заводите на "Фолксваген" в Емден и Хановер (Германия) пък ще бъдат трансформирани до 2022-а година за производството на електрически автомобили.

Бордът на директорите на "Фолсваген" обяви, че искат заводът да бъде контролиран от отдела за леки автомобили на компанията. Председателят на Надзорния съвет на Volkswagen AG - Ханс Дитер Пьоч отбеляза, че групата все още не е взела решение относно конкретната марка, която ще управлява новата фабрика. "Марката "Шкода" е една от възможностите", посочи Пьоч за изданието Automobilwoche.

Според източници, пожелали анонимност, не се взима предвид възможността за нови инвестиции в Чешката република, която е седалище на "Шкода", с оглед на високите разходи за заплати.

Друг вариант би бил превръщането на фабриките за двигатели в отделни автомобилни производствени единици. В този случай потенциалните кандидати са звената, в които компанията Volkswagen произвежда двигатели, а именно Polkowice (Полша) и Gyor (Унгария), добавят неназованите източници на Automobilwoche.

Трябва да се има предвид, че преди време Volkswagen обяви инвестиции до 2023-а година в размер на над 44 млрд. евро в развитието на услуги за мобилност, електрически автомобили и автономно шофирани (безпилотни) автомобили.

Самото портфолио на Volkswagen Group се състои от 12 марки, сред които VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi и Bugatti, както и камионите MAN и Scania.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив