26 Април 2024, 22:55 Днес (11) | Вчера (14)

България заплашена от санкции заради застрахователни дружества

29 Ноември 2012 16:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 ноември 2012, 16:29

Орлин Пенев оглави Националното бюро на българските автомобилни застрахователи

Орлин Пенев е новият председател на УС на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ). На състоялото се днес Общо събрание, на което са присъствали председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев и  Мариус Вищовски, председател на Съвета на бюрата, са сменени трима от седемте члена на Управителния съвет. Това са Атанас Табов – досегашен председател на УС на НББАЗ, Огнян Йорданов – ексизпълнителен директор на „Групама“, и Петрозар Петков – изпълнителен директор на „Бул Инс“. На тяхно място са избрани Орлин Пенев - изпълнителен директор и зам.-председател на УС на „Алианц България“ ЗАД, Петър Аврамов – изпълнителен директор на „ХДИ Застраховане“, и Константин Велев - член на УС на „Дженерали България Холдинг“.
Присъствието на Мариус Вищовски в началото на общото събрание на НББАЗ е по повод създалия се проблем: български застрахователни компании вече пореден месец бавят изплащането на обезщетения при настъпили пътно-транспортни произшествия в чужбина с участието на наши коли. Става дума за няколко дружества, коментират запознати. В медиите вече бяха обявени имената на три, пред които стои този въпрос: "Бул Инс", "Евроинс" и ОЗК. Проблемите идват най-вече от Италия, Испания и Румъния.
Когато българска кола причини ПТП, наш застраховател покрива щетите. Това се случва в срок до 3 месеца по закон. Ако компанията не иска да изплати обезщетение на пострадалия чужденец, той завежда иск и средствата му се дават от местното бюро по „Зелена карта“. То, след като плати, си иска парите от българското бюро – НББАЗ. От своя страна НББАЗ си възстановява парите от банковата гаранция на застрахователя, която в момента е 600 хил. евро.  В случай на пълно или частично плащане по издадена банкова гаранция, съответният застраховател се задължава в едномесечен срок от плащането да поднови банковата гаранция, по която е извършено плащане, до пълния размер. Всички щети, които са покрити от гаранцията, се считат за забавени или отказани. Досега НББАЗ не е успял да се справи с проблема, въпреки проведенените срещи по казуса. Шефове на трите компании изтъкнали различни опрадвания и обещали да се справят с въпроса. Ако това не стане, твърде вероятно е не само да се стигне до санкции за виновните, но и до завишени изисквания към целия бранш, например увеличаване на банковата гаранция, а оттук – и до поскъпване на задължителната автомобилна застраховка.
Независимо че не е предприела мерки досега, Европа ни наблюдава и доказателство за недоволството на Международния Съвет на бюрата е и присъствието на Вищовски в България в този момент. Въпреки че няма оповестено официално становище, ИНСМАРКЕТ научи, че от Съвета на бюрата са заплашили страната ни с процедура по мониторинг, най-краткия срок за който е 5 години. Това е прецедент и за нас, и за международната организация, така че не може да се каже какво може да последва. Вариантите са различни – от принудително наблюдение, през глоби и реално сериозно увеличаване на гаранцията за компаниите до връщане на граничния контрол. Ще се стигне ли до крайни мерки, предстои да видим.  Във всеки случай обновеният  УС  на българско бюро влиза в своите правомощия с летящ старт за разрешаване на създалия се проблем. Като първа стъпка обновеното ръководство планира разписването на нова глава в Устава на НББАЗ, касаеща вътрешния мониторинг.

НББАЗ организира, администрира и контролира изготвянето и отпечатването на международни сертификати за автомобилна застраховка, наричани „Зелена карта“, както и гранична застраховка. Освен това бюрото обработва щети на пострадали лица за причинените им на територията на България вреди от моторни превозни средства, които обичайно се намират на територията на държава членка или трета държава, а също така съдейства за изплащането в срок от членове на Бюрото на дължими обезщетения за причинените вреди в чужбина, както и изплаща обезщетения като Компенсационен орган в случаите, предвидени в Кодекса за застраховането и Устава на НББАЗ.
Националното Бюро на Българските Автомобилни Застрахователи е част от международната система „Зелена карта”. Създадено е на 01.04.2002г. В същата година Бюрото става пълноправен член на „Съвета на бюрата” със седалище Лондон.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив