28 Март 2024, 12:45 Днес (6) | Вчера (12)

Българският бизнес отново ориентиран към Германия

13 Февруари 2020 17:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 февруари 2020, 17:25

Над 1/3 от фирмите познават напълно условията за правене на бизнес в страните, с които търгуват, а 10% напълно не ги познават

Германия отново е на лидерската позиция в интереса на българския бизнес към икономическо сътрудничество. Това показват данните от проведеното анкетно проучване на Българска търговско-промишлена палата, според което 38% от фирмите посочват именно Германия като страна, с която имат интерес за търговия и партньорство. Това е логично, защото страната е и най-големият и основен търговски партньор на България, като към м. октомври 2019 г. имаме увеличение на износа с 3,2% достигайки над 7,2 млрд.лв. (15% от общия износ)
Турция запазва второто място, а Китай и САЩ са на 3-та позиция, следвани от  Великобритания, Гърция и Полша. С Турция бележим намаление в износа поради поевтиняването на лирата и невъзможността да купуват същите количества суровини, но се наблюдава увеличение във вноса. С Китай наблюдаваме увеличение в стокообмена, като увеличаваме износа си с 4,3% и увеличаваме вноса с близо 12%. Вероятно текущото положение в азиатската страна ще забави търговските потоци с България, заради усложненията от коронавируса.
Износът на стоки е основата за интересът на българските фирми за сътрудничество с чуждестранни партньори, посочват 65% от анкетираните. На втора позиция остава търсенето на партньор за съвместна инвестиция в България, а трето място  заема интересът за внос на стоки. Едва 5% от участвалите в проучването, посочват че интересът им за икономическо сътрудничество е свързан с търсене на партньор за съвместна инвестиция зад граница.
Българският бизнес има интерес основно към партньорство с компании в сферата на храни и напитки (24%), машини и оборудване (19%), металургия (14%),  услуги (12%) и други. Компаниите имат интерес и в сферата на туризма, ИКТ и дървообработването.
Над 1/3 от фирмите познават напълно условията за правене на бизнес в страните, с които търгуват, а 10% напълно не ги познават. 55 % от  компаниите имат частични знания и опит със страните, с които имат бизнес отношения. На тях могат да се представят добри практики и специфични черти на възприемане на бизнес културата и начините на правене на бизнес.
Търговията с трети страни е водеща тема, която предизвиква интереса на бизнеса. Споразуменията за свободна търговия на ЕС, Инициативата за сътрудничество ЦИЕ и  Китай (17+1), Евразийския икономически съюз са останалите водещи теми, за които бизнесът иска БТПП да организира  събития, показват резултатите от проучването. Темата за Brexit също предизвиква интерес, поради напредналите преговори и несигурността относно бъдещото развитие на отношенията между ЕС и Великобритания.
Над 62% от анкетираните компании, участвали в делегации на БТПП, оценяват представянето им като отлично. В това число са включени програмата на събитията, осигурените партньори от чужбина, полетите, трансферите и хотелите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив