19 Април 2024, 17:10 Днес (10) | Вчера (11)

ВСС препоръча отсрочване на делата с до един месец заради коронавируса

10 Март 2020 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 март 2020, 11:32

Има риск от отлагане на изпитите за младши магистрати

Съдийската колегия препоръча на административните ръководители на всички съдилища да отложат разглеждането на делата за до един месец заради коронавируса. Наред с това препоръчва редица мерки за защита на магистратите, служителите и гражданите. Стана ясно и че има риск от отлагане на изпитите за младши магистрати. Те са насрочени в няколко уикенда през април и трябва да бъдат проведени в зали на Софийския университет. Но в съвета са запознати с писмо на ректора на СУ "Св. Климент Охридски", в което той предлага да бъдат преустановени лекциите, посещенията и други мероприятия до 30 април. Предстои днес Съдийската колегия да обсъди отлагане на изпитите за младши съдии. Решението за извънредните мерки беше взето с 9 гласа "за". Против бяха трима членове на съвета, а един поиска отлагането да е с 14 дни, колкото е карантината по това заболяване.
През този период ще се гледат наказателни дела, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража; за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение; искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител; дела по несъстоятелност и по Закона за защита от домашното насилие; дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец; за осиновяване на дете.
Същевременно се препоръча административните ръководители да вземат рестриктивни мерки за ограничаване на възможностите за заразяване с коноравирус.
СК на ВСС препоръча на председателите на съдилищата да преустановят провеждането на общите събрания за приемане на докладите за дейността за 2019 г., да не се провеждат семинари, конференции и други служебни мероприятия, които предполагат струпване на хора, да се преустанови приемът на граждани в приемните към съдилищата, да се въведе максимален ограничителен режим в тази насока, поне четири пъти дневно да се дезинфекцират всички помещения, съдебни зали, асансьори, брави, дръжки и т.н., да се проветряват редовно помещенията, да се осигурят дезинфектанти на входовете на съдебните сгради за граждани, да се ограничат командировките, особено в рисковите държави, служителите, които работят с граждани, да бъдат с маски и ръкавици, препоръчва се на магистратите и служителите да не пътуват в рискови страни, да избягват близък контакт с кашлящи хора, да се мият редовно ръцете със сапун и да се зиползват мокри кърпи. Препоръчва се още кашлящи служители и магистрати да се не явяват на работа и да уведомят личните лекари.
Боян Магдалинчев, който е един от вносителите на предложението, заяви, че в съвета са се получили много обаждания от председатели на съдилища, които питат какви мерки ще предприеме ВСС.
Шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков на свой ред каза, че напрежението в съдебната система лавинообразно расте, а той е като в кръгова отбрана, защото получава обаждания от всички председатели на административни съдилища. "Видях се в екшън да намеря дезинфектанти и маски", каза той. И добави, че във ВАС делата ще бъдат отсрочени с две седмици.
Красимир Шекерджиев препоръча да се отложат заседанията само в съдебните райони на Плевен и Габрово, защото само там има установен вирус. "Здравият разум го изисква – ако ние укажем да се отложат всички заседания, това ще доведе до това съдебната система да спре за един месец. Това без съмнение ще се отрази не само на колегите, но ще се отрази и на икономиката. Заради четирима болни да сторим това превантивно, водени от притеснения, ми се струва неоправдано. Имам две деца, вдругиден са на училище, училищата работят, съдилищата не", каза Шекерджиев.
Все пак бе прието препоръката да важи за цялата страна.
Тепърва ще се обсъжда финансовата страна на въпроса, защото на много места парите не стигат. Магдалинчев каза, че само за да се дезинфекцира съдебната сграда във Велико Търново са необходими 1000 лева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив