29 Март 2024, 04:03 Днес (0) | Вчера (11)

Валежите постепенно ще спират, речните нива се покачват

12 Октомври 2015 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 октомври 2015, 09:37
Булфото

Повишенията на нивата на реките ще продължат, предупреждават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ)

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН валежите през това денонощие ще започнат да спират и ще вали на по-малко места.

Прогнозираните количества са от 3 до 8 л/кв. метър, в Дунавската равнина и планините - до 10-20 л/кв.м. Във вторник валежите ще спрат, но е възможно да има изолирани слаби превалявания с незначителни количества. В сряда ще е без валежи.

През изминалото денонощие нивата на част от наблюдаваните реки в страната са се повишавали или са останали без съществено изменение.

Понижения са отчетени в долните течения на реките Огоста, в по-голямата част от Черноморските реки, на някои пунктове за наблюдение по река Марица.

Водните количества в по-голямата част от страната са около праговете за средни води, а в поречието на Искър и на Западнобеломорския басейн - около праговете за високи води. По-съществени повишения са отчетени на пунктовете за наблюдения в поречието на Искър при Нови Искър + 104 см, при с. Бели Искър + 50 см и в Западнобеломорския район - река Речица и река Елешница при село Ваксево, съответно с повишение от + 93 и + 118 см, река Струма при Перник + 63 см, река Места при Момина кула и Хаджидимово с + 54 см.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са в:

Дунавския басейн: колебания на водните нива от - 25 см до + 104 см

Черноморски басейн: изменения от - 6 см до + 4см

Източнобеломорски басейн: изменения от - 10 см до + 20 см;

Западнобеломорски басейн: водните нива са се повишили с до + 118 см

От екоминистерството поясняват, че въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ - БАН днес и утре се очаква повишение на реките в Дунавския басейн: западно от река Огоста (Тимок, Тополовец, Витбол, Арчар, Лом), Огоста - в горно течението, р. Искър, в горното течение на реките Осъм, Янтра, Русенски Лом и Добруджанските реки.

Прогнозира се, че водните количества на реките във водосбора на река Искър в следващите няколко дни ще са над средната многогодишна стойност. Днес ще продължи покачването на водните нива на реките във водосборите над яз. "Панчарево", реките Владайска, Лесновска, Банкенска, Блато,  Батулийска, Искрецка и Малък Искър.

В горното и средното течение на реката утре ще започне постепенно спадане на водните нива и ще започне по-значително покачване на водните нива в долното течение на основната река, но количествата ще са под прага за внимание.

За водосбора на река Янтра се очаква водните количества да са около и над средно многогодишната стойност. В резултат на прогнозирани валежи днес се очакват повишения на водните нива в горното и средното й течение. По-съществени повишения се очакват по притоците на река Янтра: Голяма, Лефеджа. Водните количества ще са под прага за внимание.

В долното течение на река Русенски Лом  в следващите четири дни водите ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. През следващите 2 дни са възможни повишения в целия водосбор на реката, като през първия ден те ще бъдат в горните части, а през втория и в долните части, но количества ще бъдат под праговете за внимание.

В Черноморски басейн са възможни повишения на водните нива на реките Провадийска и Камчия както и на южночерноморските реки.

В Източнобеломорски басейн вследствие на прогнозирани валежи днес и утре са възможни повишения на водните нива в поречията на Тунджа и Марица - в целия водосбор и на Арда - в горното течение. Системата за ранно предупреждение на НИМХ - БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива по река Марица в средното и долно течение ще се повишат значително това денонощие без да надхвърлят прага за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните нива по река Арда няма  да надхвърлят прага за предупреждение.

Речните нива във водосборите на реките Места и Струма в Западнобеломорския басейн ще се повишават. По-значителни ще бъдат повишения в средното и долно течение на реките.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив