24 Април 2024, 08:13 Днес (0) | Вчера (6)

Ваньо Шарков: Здравният министър не може да затваря частни болници

28 Април 2015 10:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 април 2015, 08:55

Колко дълго време си работил и каква заплата получаваш не е оправдание за постъпката на Емилия Ковачева

Това заяви категорично заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в отговор на въпрос в колко болници в България акушерките и медицинските работници работят извънредно – по 24 часа.

24-часова работа където и да е – не само в здравеопазването, е недопустима. Графиците за работа се контролират от Главна инспекция по труда (ГИТ), каза Шарков пред Нова телевизия.

Не може сега здравният министър да закрие частна болница. Но се опитваме да прокараме на законова база следното - ако едно лечебно заведение получи две последователни отрицателни акредитационни оценки, да му се отнеме лицензът, обясни заместник-здравният министър. В случая с малката Никол обаче става въпрос за престъпление, добави той.

Ваньо Шарков изрази увереност дали Емилия Ковачева не е била рецидивист. При всички положения в отделението е имало лош контрол, категоричен беше той. Не е нормално четири дни след инцидента да се гледат камери и записи, да се правят тогава заключения, коментира Шарков.

На въпрос защо Ковачева имала два договора – трудов и граждански, Шарков отговори, че такива не можело да има, ако става въпрос за един и същ предмет на дейност. Заместник-министърът на здравеопазването се съгласи, че заплащането на акушерките е било много ниско. Той не можа да каже колко пари били отделени от НЗОК за "Софиямед”. Лично аз нямам впечатлението, че болницата е "помпана”, поясни заместник-здравният министър.

Шарков припомни, че "Софиямед” е открита в началото на 2012 година. Оттогава са направени 11 проверки на болницата, като шест са по жалби на пациенти, главно заради нерегламентиран транспорт. Има обаче и установени нарушения – неспазване на добрата медицинска практика, в определени отделения на "Софиямед”, например кардиологичното.

Заместник-министърът на здравеопазването посочи, че срещу "Софиямед”ще има проверки от всички отговорни интитуции.

Д-р Мария Калайджиева от болница "Токуда” посочи, че Никол е била в тежко състояние – 37,8 градуса температура, плачела е почти непрекъснато, а когато е спирала да плаче, е стенела. Бебето е било настанено веднага в кувиьоз. То е имало оток на главата, а стойностите на хемоглобина са били много ниски. Това предполага загуба на кръв, а за такова нещо не ни беше съобщено от колегите от "Софиямед”, заяви Калайджиева. При повторен преглед е намерена фрактура на главата на бебето.

Не е нормално да предадеш детето от едно лечебно заведение в друго, без да уведомиш напълно колегите си какво е състоянието му, намеси се и Ваньо Шарков. Заместник-министърът уточни, че практиката да се препраща пациенти не е лоша.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив