29 Март 2024, 10:29 Днес (2) | Вчера (11)

Вещаят всемирен потоп до 30 години

28 Юли 2015 12:30 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 юли 2015, 11:29
Под лиценза на creativecommons

При покачване на нивото на Световния океан под вода ще се окажат източното крайбрежие на САЩ, Латинска Америка, северната част на Канада, Австралия, ще пострадат много големи европейски градове

Нови изследвания на американски учени показват, че нивото на водата в Световния океан се покачва с 25% по-бързо, отколкото се смяташе досега. Какво очаква планетата, ако въпросното ниво се покачи с 5 метра, не се знае, но е очевидно, че дори 1-2 метра могат да доведат до катастрофални последствия.

На същото мнение са и руски специалисти, които казват, че за първи път по време на експедиция в Арктика не са срещнали сериозни тороси – натрупани един върху друг ледени блокове. Това явно показва, че ледовете на Арктика се топят и някои учени вече са сметнали, че топенето ще приключи до 30 години, пише в днешния си брой в. Монитор.

Преди това същото твърдение сподели и шефът на Норвежкия полярен институт Ян-Гунмар Винтер – арктическите ледове, които преди целогодишно покриваха Северния ледовит океан, сега започват да се топят в летния период. Освен това на места ледът е изчезнал напълно. Променила се е и скоростта на дрейф на младия лед, той се движи по-бързо от преди 100 години.

Директорът на Центъра за климатични данни на САЩ Томас Карл отбелязва: "В последно време имаме възможността да наблюдаваме такива промени на процесите в климатичната система, каквито не сме виждали през цялата история на съвременния свят. Освен интезнивността и скоростта на процесите, които се случват на Земята, влияние оказва и човешката дейност, свързана със стремителното развитие на парниковия ефект в атмосферата."

При покачване на нивото на Световния океан под вода ще се окажат източното крайбрежие на САЩ, Латинска Америка, северната част на Канада, Австралия, ще пострадат много големи европейски градове, включително и от "климатични бежанци".

Преди близо месец учени от САЩ алармираха, че според тях към края на 2100 година количеството на дните, в което растенията могат да се развиват нормално ще намалее с 11 процента. Заради глобалното затопляне дърветата ще загубят функцията си да поглъщат въглеродния двуокис и вероятно ще започнат да го отделят, като това ще доведе до засилване на парниковия ефект.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив