25 Април 2024, 07:08 Днес (0) | Вчера (12)

Владислав Горанов: Приемането на еврото е единственият вариант за България

25 Май 2017 09:00 в. Монитор по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 25 май 2017, 09:15

Чакаме „неустоимо“ предложение от ЕК следващата седмица

Приемането на еврото е единственият вариант за България. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по случай 25-годишнината на Асоциацията на банките в България (АББ), цитиран от в. "Монитор". "И сегашното правителство, а и предишните правителства сме убедени, че след близо 20 години валутен борд естественият ни път е Еврозоната", категоричен бе Горанов.

Той добави, че не е толкова просто и не е въпрос само на желание на една от страните, а трябва и двете страни да проявяват интерес – и Еврозоната и кандидатстващата за нея страна.

Горанов добави, че съгласно Договора за функциониране на ЕС ние рано или късно ще станем част от единната валута. "България е една от малкото държави заедно с Румъния, които  убедено вървят в тази посока  и желаят това. Има и държави в ЕС, които са с резерви или с по-бавни темпове се стремят към тази посока, например Полша", разясни той.

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев също се съгласи със становището на финансовия министър, а именно, че влизането на страната ни в Еврозоната е наша крайна цел, но преди това трябва да бъдат изпълнени много задачи.

Законовите процедури за приемането на еврото у нас включват най-малко две години престояване в чакалнята преди приемането на единната валута.

След изказване на комисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси пък стана ясно, че следващата седмица ЕК ще отправи неустоима оферта към държавите, които все още не ползват единната валута. Не е ясно обаче 
какви облекчения ще предложи Еврокомисията  за България и дали това ще ускори приемането на еврото.

Предложенията ще бъдат описани в доклад за бъдещето на Еврозоната, който е част от по-широкия план на комисията за подсилване на ЕС след Брекзит и на фона на нарастващия евроскептицизъм.

От своя страна председателят на банковата асоциация Петър Андронов заяви, че са силно преувеличени твърденията за възможна инфлация при навлизане на еврото у нас. "Имаме 19 страни-членки на Еврозона и не виждаме някъде инфлация, напротив, големият проблем на Еврозоната е липсата на инфлация в настоящия момент", разясни експертът.

По думите му за 25 години банковата ни система натрупа 12 млрд. лв. собствен капитал. Нещо повече, капиталовата адекватност на българските банки към края на 2016 г. е 21,5% при 13,7% за Европейския съюз. Привлечените активи са 69 млрд. лв. Възвращаемостта на капитала е над 10%, като покритието на лошите кредити е 53% у нас, при 45% за ЕС", това заяви в приветственото си слово председателят на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив