29 Март 2024, 17:13 Днес (12) | Вчера (11)

Всички централи над 4 МВт на борсата

07 Март 2018 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 март 2018, 08:52

Субсидираните производители на ток с нови договори

От 1 юли всички производители на електроенергия над 4 мегавата излизат на свободния пазар. Това предвиждат предлаганите промени в Закона за енергетиката, които във вторник бяха обсъдени на дискусия в НС с участието на депутати, ресорният министър Теменужка Петкова, представители на енергийните дружества в страната и работодателските организации, пише в. Монитор. В предишен вариант се предлагаше границата да е 5 Мвт. Сметките сочат, че с промените нови 4,3 тераватчаса електроенергия ще излязат на свободния пазар от средата на 2018 г.

Председателят на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев обясни, че централите, ползващи субсидии вече ще сключват договори за разлики не с НЕК, а с Фонд "Сигурност на електроенерийната система" (ФСЕС), който от своя страна ще събира таксата "Задължение за обществото" и ще я превежда на НЕК за да се разплати с производителите под 4 мегавата. По думите му сега 15 търговци не я плащат и е трудно да бъдат накарани да го направят, а те са взели сумите от консуматорите на енергия. "Със законовите промени ще се избегнат проблемите със събирането на въпросната такса. Ще въведем текстове, с които ще се изисква банкова гаранция или депозит в размер на едномесечното задължение по тази такса на търговците", поясни Добрев. "Централите с преференции ще продават на свободния пазар, а за разликата между субсидираната цена и очакваната да постигнат на борса Фондът за енергийна сигурност ще сключи договори за разлика, тя обаче ще бъде фиксирана за различните централи - фотоволтаици, вятърни генератори и други в зависимост от решенията на регулатора за всеки отделен производител. Ще се прави прогнозна цена за всеки ценови период", обясни той и подчерта, че тези нови договори няма да имат отношение към крайната цена на тока.

Според него новата схема прехвърля рисковете в известна степен на производителите, но пък им гарантира, че ФСЕС ще бъде стабилен и ще има средства за плащане на компенсациите без забавяния, каквито имаше в миналото.

Председателят на КЕВР Иван Иванов поиска в проекта за законовите промени да се увеличат санкциите за нарушения на правилата борсовата търговия с електроенергия, като те се удвоят до 300 000 лв., но разследването на нарушението ще става само със съдебно разрешение. Той обясни още, че с промените ще се намалят рисковете производителите на субсидиран ток да го продават на дъмпинг на борсата. По думите му пълната либерализация на пазара на ток у нас ще настъпи след около 5 години и това се дължи на високото ниво на енергийна бедност в България.

Министърът на енергетиката в изказването си на дискусията припомни, че либерализацията на пазара трябваше да е факт още през 2007 г. Тя добави, че е време да се спре с използването на цената на тока за социална политика.

Относно двата американски теца с договори за задължително изкупуване на преферeнциални цени няма да има промени, стана ясно по време на дискусията в НС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив