20 Април 2024, 16:23 Днес (0) | Вчера (10)

Въвеждаме в законодателството ни втората евродиректива за платежните услуги

27 Април 2017 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 април 2017, 16:38

Тя въвежда услуги по иницииране на плащане и по предоставяне на информация за сметка

През тази година работим по въвеждането в българското законодателство на втората директива за платежните услуги. Директивата въвежда два нови вида платежни услуги, извършвани изцяло в интернет среда – услуги по иницииране на плащане и по предоставяне на информация за сметка, и регулира дейността на доставчиците, които ги предлагат. Това обяви днес подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Банково" Нина Стоянова по време на финансов технологичен форум в София.

Директивата предвижда и промени на информационните изисквания и правата и задълженията на ползвателите и доставчиците на платежни услуги, в това число по-подробна уредба на вътрешната процедура за разглеждане на жалби и максимален срок за отговор до клиента. Разширен е обхватът на платежните операции, попадащи в приложното поле на директивата, като вече са включени и операциите, при които само един от доставчиците е на територията на ЕС и които се извършват във всички валути, а не както досега, само за операциите, които се извършват изцяло в рамите на ЕС и са деноминирани в евро или във валутите на държавите членки.

Друг важен нов елемент, осигуряващ защита на ползвателите на платежни услуги, са изискванията относно повишаване сигурността на плащанията чрез въвеждане на задълбочено установяване на идентичността на клиента при плащания, осъществявани чрез отдалечен достъп и в интернет среда, както и изискването за докладване към надзорните органи на инциденти, свързани със сигурността, от страна на доставчиците на платежни услуги. Презентацията, която колегите от БНБ ще изнесат по-късно днес ще разгледа именно тези и други важни изменения в директивата.

Директивата ще бъде въведена с нов Закон за платежните услуги и платежните системи, чийто първоначален проект е в процес на консултиране със съответните институции и доставчици на платежни услуги, като се очаква до средата на годината да бъде изпратен в Министерство на финансите за внасяне в Министерски съвет и за приемане от Народното събрание при спазване на срока за въвеждане на директивата от държавите членки на Европейския съюз до 13 януари 2018 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив