16 Април 2024, 08:22 Днес (0) | Вчера (10)

Възниква глобална пътуваща класа, сочи проучване

03 Август 2016 17:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 3 август 2016, 16:53
Снимка: Бгнес

Данните сочат, че ръстът в доходите в целия свят създава "пътуващата класа". Изследването разкрива, че днес в световен мащаб на домакинствата с годишен доход над 20 хил. долара се падат над 90% от разходите за международни пътувания

Все повече хора предприемат пътувания в чужбина по време на ваканцията си, което ще доведе до оформянето на глобална пътуваща класа. Това сочи ново проучване на компанията Visa Inc., което прогнозира значително увеличение на международните пътувания от домакинствата в световен мащаб през следващото десетилетие.

Според данните около 282 милиона домакинства ще планират поне една почивка зад граница годишно до 2025 г., ръст от почти 35% спрямо 2015 г.

Проучването разглежда настоящите модели на пътуване на картодържателите на Visa по целия свят и ги съчетава с оценки на индустрията и прогнози за пътуванията. Средните разходи на домакинствата, които е най-вероятно да пътуват в чужбина, ще достигнат през 2025 г. средно 5 305 долара годишно, се посочва в проучването.

Изследването също така разкрива ключовите фактори, които се очаква да влияят върху международните пътувания през следващото десетилетие. Сред тях са нарастващата средна класа в световен мащаб, по-голямата интернет свързаност, подобрената транспортна инфраструктура в много страни и застаряването на световното население, което има повече време за ваканционни пътувания.

"В бъдеще пътуванията в международен план ще зачестят и ще станат по-постижими, благодарение на променящите се демографски фактори, както и на напредъка на технологиите, които правят пътуванията зад граница по-лесни и по-евтини. "Пътуващата класа" ще се увеличи и тя ще харчи все по-голям дял от семейния доход за трансгранични пътувания", обобщава резултатите Уейн Бест, главен икономист на Visa. 

Проучването, което е направено от консултантската компания Oxford Economics, анализира и прогнозните разходи в отделните страни и региони. Таблицата по-долу показва 10-те страни, които ще имат най-голям дял в пътуванията в чужбина, като прогнозите за 2025 г. са направени въз основа на резултатите от 2015 г.

Данните сочат, че ръстът в доходите в целия свят създава "пътуващата класа". Изследването разкрива, че днес в световен мащаб на домакинствата с годишен доход над 20 хил. долара (сред каквито е направено и проучването - бел. ред.) се падат над 90% от разходите за международни пътувания. Според прогнозите до 2025 г., почти половината от всички домакинства в света (945 милиона) ще имат доходи над 20 хил. долара, което ще стимулира международните пътувания и разходите, особено на домакинствата от нововъзникващи пазари като Китай, Русия и Бразилия.

До 2025 г. пътуващите на възраст над 65 години ще удвоят броя на международните си пътувания до около 180 милиона на година, което представлява едно от всеки осем международни пътувания в световен мащаб. Проучването прогнозира, че по-възрастните туристи ще могат да си позволят по-дълги пътувания с по-голям комфорт при по-високи цени. Тенденции като "медицински туризъм", при които възрастното население предприема международни пътувания с медицински цели, също ще бележат ръст в бъдеще.

Обединените сили на глобализацията и технологиите разширяват достъпа до други страни. През следващото десетилетие се очаква изграждане на повече от 340 нови летища, като по този начин ще се оформят нови маршрути и дестинации, които ще направят международните пътувания по-лесни и по-удобни.

В същото време осведомеността за възможностите за пътуване нараства с бързото навлизане в интернет и увеличаването на мобилните устройства по целия свят. Дигиталната свързаност не само насърчава по-голяма спонтанност в пътуванията, но също така стимулира по-широк спектър от персонализирани туристически възможности.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив