29 Март 2024, 13:50 Днес (7) | Вчера (11)

В България се вземат всички мерки за стабилността на застрахователния пазар

17 Август 2018 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 17 август 2018, 12:14
insmarket.bg

В България са налични всички мерки, които могат да вземат, за да имаме увереност за стабилността на пазара. Това заяви в предаването „Преди всички“ председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова.

"За мен единствената линия на бизнес, която заслужава допълнителни усилия и наблюдения и носи в себе си проблеми и рискове, е "Гражданската отговорност", защото премиите в нея са очевидно недостатъчни, според регулатора, а резултатите от това виждаме при "Олимпик".

След отнемането на лиценза на кипърския застраховател "Олимпик" над 200 хил. автомобила в България остават без задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Несторова е категорична, че е напълно реалистично сключването на полиците от потърпевшите навреме заради наличието на много места, където може да се направи това. Застрахователните брокери ще работят през уикенда с удължено работно време, за да може да поемат много клиенти. Тя обаче препоръча сключването на полицата да не се отлага:

"Тук не става въпрос за опасността от санкции, които евентуално биха били понесени поради липса на "Гражданска отговорност" – това не е проблемът. Проблемът ще е, ако в това време се случи пътно-транспортно произшествие. Дори може да не участваш в него, а може да си паркирал. Тогава никой гаранционен фонд – нито кипърски, нито български, просто няма на какво да разчиташ в такава ситуация. Моля, никой да не отлага това, а всички по най-бързия начин да потърсят посредник или новоизбрания си застраховател, за да направят такава застраховка".

Несторова посочи, че първото съобщение за проблема е от месец май. По думите ѝ, тези, които са претърпели ПТП в периода на влизането на застрахователя в неплатежоспособност, ще бъдат покрити от Кипърския гаранционен фонд. Хората, сключили полици през април, за които застрахователният период не е изтекъл – те могат да кандидатстват за връщане на премията за неизтеклия период на покритие, обясни Несторова, но добави, че не е сигурно дали те ще бъдат обезщетени.

"Ако български застраховател продава полици в ЕС на база на свобода на предоставяне на услуги или свобода на установяване, той ще прави вноски в съответните гаранционни фондове на съответните държави, в които е продал полици, но ако нещо се случи с такъв застраховател, отговорността за всички тези полици, продадени на територията на ЕС, ще се носи от Българския гаранционен фонд. Гаранционният фонд събира пари от всички такива застрахователи, продаващи "Гражданска отговорност" у нас, но когато има ситуация на фалит, местният гаранционен фонд носи тази отговорност".

Според Светла Несторова взаимодействието между българските и кипърските държавни институции ще сработи. "Не виждам защо трябва да се очакват проблеми в момента. Кипърското законодателство е доста ясно", подчерта тя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив