29 Март 2024, 01:55 Днес (0) | Вчера (11)

В Гърция се задават конфискации за неплатено ДДС

22 Април 2013 15:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 април 2013, 15:21
Под лиценза на creativecommons

До лятото Гърция трябва да реформира управителния механизъм на данъчната система и да назначи нови 2000 специалисти в контролните звена

Нов начин за внасяне на ДДС, уволнения в държавния сектор, пълно електронизиране на здравните каси и либерализация на търговията на дребно – това са само част от мерките, които Гърция трябва да приеме, за да получи 8,8 милиарда евро от европейската помощ до края на месеца, съобщи електронното издание GRReporter. В нея са включени два транша от 2,8 милиарда евро и 6 милиарда евро, договорени през декември миналата година.

Тези промени, заедно с други нормативни добавки, са включени в общ проектозакон, който трябва да бъде гласуван в четвъртък тази седмица. Законът трябва да влезе в сила преди 28 април, когато ще се състои работната среща на министрите от еврозоната. На тази среща ще се вземе решение за окончателното отпускане на първия транш.

До лятото Гърция трябва да реформира управителния механизъм на данъчната система и да назначи нови 2000 специалисти в контролните звена на данъчната администрация, за да се подобри събирането на приходите в държавната хазна. Законовите промени, които предстоят да се приемат, ще позволят на данъкоплатците да погасяват задълженията си към държавата (без ДДС) с 48 вноски, за да се намали обемът на неизплатените данъчни задължения и осигурителни вноски.

Забавяне има и при внасянето на ДДС. 20% от длъжниците не са подали данъчни декларации. Според „Нафтемборики“, за 2012  г. данъчна декларация са подали четири милиона данъкоплатци, вместо 5,3 милиона, от които са главно заети на свободна професия и еднолични търговци. Досега действащият закон постановява, че с подаването на данъчна декларация, длъжниците трябва да внесат 40% от дължимото ДДС, за да могат да изплатят останалата сума на три равни вноски.

С промяната в закона, която предстои да бъде приета тази седмица, правителството дава възможност началната вноска да е само 10 евро, а цялото издължаване на ДДС да стане на четири вноски. Лихвата по вноските ще е 1% и ако данъкоплатците не успеят да покрият цялата сума за четири месеца, държавата ще прибягва до конфискация на движимо и недвижимо имущество.

Междувременно правителството се опитва да умилостиви надзорниците от Европа и Международния валутен фонд. Искат да сложат на масата за преговори намаляването на ДДС в туризма и ресторантьорството, който сега е 23%, както и намаляването на акциза върху нафтата за гориво. Тези промени ще бъдат обсъдени през идния юни, за когато е планирана следващата проверка на  надзорната тройка от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия.

Кредиторите вече направиха някои отстъпки на Гърция и разсрочиха освобождаването на държавните служители. Сега целта остава до 2014 г. да бъдат освободени 15 хиляди чиновници. До момента са минали на оценка 63 хиляди заети в 17 министерства, като целта за тази година е да се установи качеството на работата на общо 275 хиляди души в публичната администрация, вътрешното министерство и в образователната система. Общо в публичната администрация на страната са заети малко повече от 700 хиляди души, а крайната цел е до началото на 2016 той да бъде намален с 150 хиляди служители.

След последната проверка международните кредитори установиха, че целите, поставени в първия Меморандум за финансова помощ, не са достигнати миналата година. Първичните бюджетни излишъци са 508 милиона евро за 2012, спрямо очакваните 2,3 милиарда евро. Това до голяма степен се дължи както на забавянето на структурните реформи, така и на неточното изчисление (от страната на надзорната мисия) на ефекта на рецесията спрямо БВП.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив