29 Март 2024, 13:48 Днес (7) | Вчера (11)

В ЕП обсъждаха дали да има регулации за виртуалните валути

27 Януари 2016 18:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 януари 2016, 12:31

Икономическата комисия подготвя доклад за виртуалните валути, който се очаква да бъде гласуван през април

Икономическата комисия на ЕП проведе изслушване по въпроса дали виртуалните валути са начин да намалим разходите по превеждането на пари, или са вратичка, която може да се използва за незаконна търговия. Участващите в изслушването експерти се обединиха около идеята, че евентуални регулации на ЕС в областта трябва да имат за цел само превенцията и борбата с престъпността. Икономическата комисия подготвя доклад за виртуалните валути, който тя се очаква да гласува през април.

Много от експертите подчертаха по време на изслушването, че виртуалните валути са по-евтини, по-бързи, по-сигурни и по-прозрачни. Изследователят към Националния център за научни изследвания в Париж Примавера де Филипи заяви, че технологията blockchain позволява "законовите норми да бъдат прилагани по-прозрачно и по-ефективно". "Това решава проблема кой наблюдава наблюдателя", добави тя.

В същото време Оливие Сал от Европейската комисия изтъкна някои проблеми, свързани с тези валути: "В действителност те не защитават потребителя и съществуват определени рискове по отношение на стабилността на платформите, колебанията в курса на валутите, а също така и риск от класически кибератаки като кражба, хакване и загуба".

Bitcoin често се свързва с незаконни дейности като пране на пари и търговия със забранени стоки, тъй като транзакциите могат да се осъществяват анонимно. Участвалите в изслушването обаче настояха, че рисковете не трябва да се преувеличават.

"В действителност плащането в брой е вероятно много по-анонимен начин на превод", заяви Шон Енис, старши икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. "Веригата на собствеността за виртуалните валути е публична и дава огромни възможности за анализ на транзакции".

На подобно мнение беше и Джереми Милар от финансово-брокерската къща Magister Advisors. Според него "е по-лесно да се засекат престъпления при плащане с Bitcoin, отколкото в брой". "Bitcoin вече не е общност на хакери, а се управлява от големи компании, които се опитват да се съобразяват със съществуващото законодателство", каза още той.

Повечето експерти бяха предпазливи относно нуждата от европейско законодателство за виртуалните валути. "Моето мнение е, че няма основа за общ регламент за Bitcoin", посочи Милар. В същото време той каза, че като глобална мрежа Bitcoin "би спечелил от известна хармонизация на европейската политика, която би разширила неговия обхват".

"Ако мислите да предложите законодателни мерки, препоръчвам да ги ограничите до прането на пари и борбата с финансирането на тероризма", заяви Шиан Джоунс, съучредител на европейски форум за дигитални валути и технологията blockchain.

"Едно разумно законодателство е много желано", каза д-р Таер Сабри от Асоциацията за електронни пари. "Мисля, че индустрията подкрепя регламент за финансовите престъпления".

Според г-н Сал от Европейската комисия "едно от големите предизвикателства е не бързината или обхвата на регламентирането, а как да се следи правилно тази бързо развиваща се технология". Той сподели, че Комисията обмисля дали има нужда да предложи законодателство за виртуалните валути като част от мерките след атентатите в Париж.

Депутатът Якоб фон Вайцзекер, който подготвя доклада на Парламента по темата, заяви, че истинският въпрос е дали и кога този пробив ще бъде постигнат и колко добре ще бъдем подготвени като правителства, като законодатели за такъв тип революция.

Очаква се икономическата комисия на ЕП да гласува доклада през април, а пленарното гласуване се предвижда за май.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив