24 Април 2024, 02:04 Днес (0) | Вчера (6)

В Израел намалиха тарифите по "Гражданска отговорност", застрахователите протестират

04 Февруари 2016 10:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 февруари 2016, 10:56
Под лиценза на creativecommons

Решението е на финансовото министерство, според което компаниите печелят достатъчно

Обединението на израелските застрахователни компании се обърна към Висшия съд на  справедливостта в Израел (БАГАЦ) с искане да отмени инициираната от финансовото министерство реформа на пазара на задължителното автомобилно застраховане.

В края на януари израелският финансов министър Моше Кахлон и председателят на застрахователния регулатор Дорит Селинджър утвърдиха решение за намаляване тарифите по задължителната автомобилна застраховка с 40%. Тези тарифи ще се предлагат от застрахователен пул, който досега беше задължен законово да застрахова онези водачи, които компаниите отказват да застраховат. Решението влиза в сила от 1 март, но полици могат да бъдат купувани през целия февруари.

Застрахователите определят решението като незаконно и непрофесионално. В иска те посочват, че предложението създават абсурдна ситуация, при която застрахователните компании ще бъдат принудени да се конкурират сами със себе си. Решението е взето без да се вземе под внимание професионалната оценка на актюерите, протестират застрахователите.

От финансовото министерство определят иска като безпочвен и подчертават, че печалбата на застрахователите от задължителното застраховане на автомобилите възлиза на 1 милиард шекела (ок. 451 млн.лв.) при 5 милиарда шекела оборот (ок.2,254 млрд.лв.).

Според Селинджър, товма е първи етап от тарифната реформа, която ще бъде проведена в страната, като през 2017 г. ще бъде направено допълнително намаляване на тарифите.

В рамките на реформата се предвижда създаденият застрахователен пул (структура, в която са включени всички застрахователни компании за застраховане на проблемните групи по тарифи, контролирани от държавата) да получи правото за определяне на гъвкави тарифи в зависимост от наличието на допълнителни системи за безопасност и други критерии.

Застрахователите ще могат да връщат част от застрахователната премия на примерните водачи и да дават отстъпки при наличието на системи за безопасност в транспортното средство.

Освен това, на компаниите ще бъде забранено да продават групови застраховки по цени, по ниски от тези, които се предлагат на отделните клиенти.

От финансовото министерство са изчислили, че съвкупната годишна стойност на задължителните застраховки ще намалее с 350 милиона шекела, от което ще спечелят около  850 хил. водачи, на първо място - младите шофьори, както и онези, в чиито автомобили има монтирани системи за безопасност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив