19 Април 2024, 13:53 Днес (8) | Вчера (11)

Гарантират безплатен минимален пакет от услуги в болниците

06 Август 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Здравното министерство ще направи минимален пакет от услуги, които трябва да са гарантирано безплатни в болниците, съобщи министър Славчо Богоев.

Здравното министерство ще направи минимален пакет от услуги, които трябва да са гарантирано безплатни в болниците, съобщи министър Славчо Богоев. Лечението извън пакета ще се доплаща от пациента.
В момента по закон би трябвало лечението в болница да е безплатно. В сила е наредба на МЗ, според която гарантираният пакет обхваща почти всички дейности в държавните и общинските болници. Би трябвало пациентите да плащат само за луксове - като пластична хирургия, и за скъпи консумативи - като изкуствени стави например. Част от цената на лечението се поема от здравната каса под формата на клинични пътеки, част - от субсидиите на МЗ.
Въпреки това в болниците масово се искат пари. Затова наскоро шефът на здравната комисия в парламента Атанас Щерев обяви, че от догодина доплащането ще е задължително и регламентирано. Доплащането на бедните трябвало да се поема от социалното министерство.
Според ръководството на МЗ обаче държавата трябва да осигури минимален безплатен пакет, така че лечението в болница поне да не се спира по средата, защото няма пари.
Още не е ясно какво точно ще гарантира МЗ и за какво ще се доплаща. Според зам. здравния министър Петко Салчев най-вероятно част от сега безплатните услуги ще станат платени. Тепърва ще започнат преговори със здравната каса и ръководствата на болниците за конкретното доплащане на всяка дейност. "Трябва и да се прецени готовността на гражданите да поемат дадени плащания", допълни Салчев. Все още няма твърдо решение минималният пакет да влезе в сила от догодина.

ОБЕЩАНИЯ
Догодина ще осигурим повече пари за болниците, обеща министър Богоев. Парите, които здравната каса плаща, щели да се увеличат, а здравното министерство щяло да запази размера на субсидиите си. Идеята НЗОК да поеме изцяло болниците от 2004 г. е отпаднала.
Предвижда се от догодина касата да дава различни суми на различните болници за лечение на една и съща болест - в зависимост от оборудването и специалистите на болницата. В момента парите, които НЗОК дава за една болест, покриват 60%-70% от стойността на лечението, обясни директорът на "Пирогов" доц. Спасков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив