25 Април 2024, 04:14 Днес (0) | Вчера (12)

Германски съд прие запис от видеорегистратор като доказателство

18 Май 2018 15:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 май 2018, 15:46
youtube.com

80% от германските водачи биха използвали видеорегистратори, сочи проучване

Видеозаписите от мобилни камери, поставени в автомобилите, вече ще могат да бъдат използвани при граждански съдебни процеси като доказателство за виновността при нанасяне на материални щети – това решение оповести Висшата съдебна палата на Германия при разглеждане на граждански иск на трета инстанция. Съдиите обаче подчертават, че постоянният видеозапис без причина е забранен по закона за защита на личните данни.
Процесът бе образуван по случай на водач от Магдебург, претърпял ПТП с автомобил, движещ се в съседната лента вляво от него. В резултат на инцидента била нанесена щета за 1730 евро. Водачът се надявал да получи обезщетение от застрахователя на виновния шофьор, като приложил към иска си за доказателство снимки от своя видеорегистратор. Съдът на първа инстанция обаче отказал да използва видеото като доказателство и присъдил половината обезщетение. Съдът на втора инстанция признал предходното постановление, аргументирайки се с факта, че видеозаписите в движение нарушават правото на защита на личните данни и не могат да бъдат приети като доказателство в съда.
На трета инстанция обаче Висшият съд  постановява, че противоправното събиране на доказателства не води до автоматична забрана за прилагането им в съда и че всеки случай трябва да бъде разглеждан индивидуално в заседателната зала. Съдът постановил, че видеорегистраторът е бил поставено на място, видимо за всички участници в пътното движение, което означава, че те индиректно те са били информирани за неговото предназначение да следи и записва пътното движение. Заради факта, че често пострадалите не могат да докажат своята правота и не получават обезщетение, защитата на личните данни от гледна точка на законодателните предписания има второстепенно значение. Злоупотребата с лични данни за противозаконни цели се наказва с глоба и даже с лишаване от свобода, така че тези данни са достатъчно защитени, постановил още съдът и отменил решението на първите две инстанции, като върнал делото за ново разглеждане с прилагане на видеозаписа като доказателство.
Засега постановеното е прецедент и няма характера на закон. По всяка вероятност обаче процесът ще отприщи вълна от инсталиране на видеорегистратори в автомобилите. Според проучване на Bitkom, 80% от германските водачи биха използвали видеорегистратори. Към момента едва 8 на сто реално използват подобни устройства.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив