26 Април 2024, 09:00 Днес (1) | Вчера (14)

Глобиха НЕК за злоупотреба с господстващо положение

23 Юли 2019 17:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 юли 2019, 17:20

Санкциите са в размер на 315 612 лв.

Комисията за защита на конкуренцията наложи на "Национална електрическа компания" ЕАД имуществени санкции общо в размер на 315 612 лв. за извършени нарушения, представляващи злоупотреба с господстващо положение на пазара на балансиране на производители на електрическа енергия от ВЕИ при производство на ел.енергия по преференциални цени на територията на страната.  Нарушенията представляват налагане от страна на НЕК ЕАД на нелоялни търговски условия на ВЕИ производителите. 
Комисията установи, че НЕК ЕАД  коригира  подадени от производители от възобновяеми енергийни източници – членове на специалната балансираща група (СБГ) на НЕК ЕАД прогнозни почасови графици за производство, с което създава необосновани допълнителни разходи за небаланс за ВЕИ производителите. От стартирането на балансиращия пазар в пълния му обем на 01.06.2014 г. НЕК ЕАД, като координатор на СБГ, едностранно и без основание променя почасовите прогнозни графици, подавани от ВЕИ производителите. В резултат на тези промени, ВЕИ производителите се обременяват финансово поради изкуствено увеличените небаланси за тях.
Комисията установи също така, че НЕК ЕАД възлага върху ВЕИ производителите – членове на СБГ на НЕК ЕАД, допълнителни необосновани разходи за небаланс чрез прилагането на Раздел ІV от Методика за разпределяне на задължения за небаланси в специалната балансираща група с координатор НЕК ЕАД – ОД (Методиката).
В производството бе установено, че приетите от НЕК ЕАД правила по Раздел IV на Методиката позволяват на дружеството да калкулира на ВЕИ производителите разходи за небаланс, каквито електроенергийният системен оператор (ЕСО ЕАД)  не е отчел, и съответно не е начислил на НЕК ЕАД. С прилагането на Раздел ІV от Методиката НЕК ЕАД на практика едностранно и необосновано налага на ВЕИ производителите допълнителни финансови тежести, които не представляват преразпределяне на небаланси в СБГ на НЕК и не отразяват обективно възникнали за електроенергийната система разходи.
Решението може да бъде обжалвано относно неговата законосъобразност пред Административния съд – София област от страните и от всяко трето лице, което има правен интерес, в 14-дневен срок, който започва да тече от съобщаването му по реда на АПК, а за третите лица – от публикуването му в електронния регистър на Комисията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив