29 Март 2024, 14:09 Днес (8) | Вчера (11)

Горанов: Подготвят се няколко модела за реформа на здравното осигуряване

12 Септември 2018 14:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 септември 2018, 14:31

На 26-ти септември здравното министерство ще представи официално разработваните модели

Подготвят се няколко модела за реформа на здравното осигуряване - това обяви министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БНР. Тиражираният в медиите модел - за  допълнителни 12 лева здравна застраховка, е само един от вариантите. Горанов обясни, че предстоят дебати, тъй като една допълнителна вноска ще увеличи данъчното бреме. Финансовият министър посочи, че е привърженик на друг обсъждан модел: за демонополизация на здравната каса, който няма да изисква допълнителна вноска. "Демонополизация на НЗОК с даване право на избор на осигурените лица дали да се осигуряват с цялата си вноска в частно осигурително дружество, или да останат осигурен в НЗОК. Всеки модел има предимства и недостатъци. При модела, който аз съм предложил на колегите от Министерство на здравеопазването, допълнителна тежест за здравноосигурените лица не се налага."
На 26-ти септември здравното министерство ще представи официално разработваните модели и ще търси съгласие със съсловните партньори, каза още министър Горанов и уточни: "Окончателно решение ще се вземе заедно със съсловните организации, при наличие на консенсус. Ако няма консенсус, само фини настройки, които могат да бъдат направени с оглед подобряване на контрола, ще бъдат предложени със Закона за бюджета на НЗОК за следващата година".

По-рано днес председателят на УС на АБЗ Светла Несторова посочи няколко основни проблема. В студиото на бТВ тя изтъкна въпроса за правилните разчети и вярното остойностяване на здравното осигуряване на пациентите, както и за системата на контрол в здравеопазването.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването посочи, че ако не се променят останалите параметри в здравната система, едва ли ще има особен ефект от въвеждането на задължителна здравна застраховка. Д-р Кацаров изрази мнение, че е много малко вероятно предложението да бъде прието.

В основата на предлагания нов здравен модел прозира отмяната на договорното начало, което беше завоевание преди 18 години при създаването на Здравната каса. Това обяви в студиото на БНТ д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Според Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите, не е правилно да се вкарат още пари в системата чрез допълнително плащане или допълнителна застраховка от пациента.Таушанов посочи, че трябва да се знае с какво ще се подобри качеството на услугата при въвеждането на задължителна здравна застраховка.

"Съмнявам се в рамките на този кабинет да се случи демонополизация на Здравната каса. Явно е нужна, но не е панацея. Трябва да се промени цялото естество на системата и чак тогава да се говори за демонополизация", заяви пред БНР здравният икономист от Експертния клуб за икономика и политика Аркади Шарков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив