25 Април 2024, 15:38 Днес (11) | Вчера (12)

Горанов: Промените в бюджета имат предвид най-негативния сценарий

31 Март 2020 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 март 2020, 09:25

Най-негативният сценарий, който разглеждаме, е спад на икономиката с 3%, посочи той. Прогнозите за безработицата са увеличение с два процентни пункта

Финансовият министър Владислав Горанов заяви днес, че в приетия снощи от правителството проект за промени в закона за бюджета е приложен най-негативният сценарий за развитие на ситуацията с коронавируса, предаде БНР.
"Три сценария сме разработили, като в прогнозата, която предложихме вчера на правителството, разглеждаме най-негативния от тях, с оглед да сме максимално подготвени с фискални буфери, за да запазим функционирането на всички системи на държавата до края на годината", каза той на брифинг в Министерски съвет.
Най-негативният сценарий, който разглеждаме, е спад на икономиката с 3%, посочи той. Прогнозите за безработицата са увеличение с два процентни пункта.
Според Горанов, растежът няма да е такъв, какъвто се очаква. "В момента не отчитаме рецесия, но инвестиции и потребление са поставени пред изпитание", каза още финансовият министър.
"Искаме да гарантираме, че държавата може да поддържа основните си функции. Продължавам да смятам, че консервативно планиране и добрата фискална политика в последните години дават възможност. Но съм длъжен да предложа сценарий, ако нещата отидат в по-негативна посока. Защото ако се окажем в ситуация, в която трябва допълнително да се реагира, трябва да имаме готовност по линия на фискалните буфери и по линия на финансиране на системите. Затова предлагаме днес на НС тези изменения", обясни Горанов. Той посочи, цитиран от Нова телевизия, че не се предвижда промяна на данъчната политика."Общият размер на очаквания дефицит в бюджета за 2020-а се очаква да достигне 3,5 млрд. лева или около 3% от БВП. Ако към този дефицит добавим 700-те милиона операции по финансирането, свързани с капитализирането на Българската банка за развитие, тогава се очертава необходимост от осигуряване на допълнително финансиране по линия на дълговото финансиране в размер на 4,2 милиарда над предварителните разчети в годишния закон за бюджета. За да осигурим допълнителни фискални буфери, ако този сценарий се окаже малко консервативен, предлагаме и увеличение на лимита на новия държавен дълг от сегашните 2,2 млрд. лв. до 10 млрд. лв. – т.е. 7,8 млрд. нов потенциален дълг. ”, поясни финансовият министър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив