20 Април 2024, 02:49 Днес (0) | Вчера (10)

Горанов иска промяна на правилата за определяне заплатите на депутатите, премиера и президента

06 Март 2015 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 март 2015, 14:12

Средната величина не е добра основа, поясни финансовият министър

Трябва да мислим за промяна във финансовите правила за Народното събрание, които определят заплатите  на депутатите, респективно на премиера, министрите и президента. Използването на средни величини не дава добър измерител, тъй като не отчита реалното икономическо състояние на държавата, обясни в кулоарите на парламента министърът на финансите Владислав Горанов във връзка с поисканата индексация на възнагражденията в съдебната система, предаде БТА.

Ако в една фирма в криза първо се уволнят секретарката и шофьорът и оттам средната заплата нарасне, това няма да мери реално благосъстоянието й, обясни с пример той.

Горанов добави, че не изпълнява Закона за съдебната власт, а спазва Закона за държавния бюджет, в който са определени и парите за съдебната власт.

"Как мога аз да кажа на ВСС, който е  ръководител на една от властите в държавата, че няма да изпълня Закона за държавния бюджет и мога с лека ръка да намеря отнякъде средства за индексациите. Ако те не могат в рамките на бюджета да го изпълнят, къде е моята вина, след като Законът за държавния бюджет при максимален размер на дефицита 3 на сто е гласуван от Народното събрание", отбеляза министърът.

По-скоро общият ми коментар към тях беше "колеги, използването на средната величина за определянето на възнагражденията на отделни висши ръководни длъжности не само в законодателната, но и в изпълнителната власт, очевидно не е добрата основа и трябва да мислим за промяна във финансовите правила за Народното събрание, които определят заплатите на депутатите, респективно на премиера, министрите и президента".

"Използването  на средни величини не дава добър измерител, тъй като не отчита реалното икономическо състояние на държавата", посочи Владислав Горанов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив