28 Март 2024, 17:23 Днес (11) | Вчера (12)

Готвят мерки срещу лошите кредити

25 Май 2017 09:10 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 май 2017, 09:07

За последните 10 г. банките са изчистили над 7 млрд. лоши кредити

БНБ разработва комплексни мерки, които биха създали условия за намаляване на необслужваните кредити на ниво банкова система и в отделните банки. Това е една от петте приоритетни задачи на Централната банка, за които тя ще разчита на партньорството на Асоциацията на банките в България /АББ/, заяви управителят на БНБ Димитър Радев на форум по случай 25-годишнината от създаването на АББ, пише в. "Стандарт". Намалението на необслужваните кредити може да стане чрез увеличение на провизиите, повишено отписване на несъбираеми кредити, усъвършенстване оценяването на обезпеченията и по-добри практики на оповестяване и събиране на данни, уточни Радев.
По-късно председателят на АББ Петър Андронов посочи, че за последните 10 г. банките са изчистили над 7 млрд. лоши кредити и качеството на кредитния портфейл устойчиво се подобрява.
Радев посочи и другите приоритетни задачи на БНБ. Централната банка следи за стриктното изпълнение на мерките, произтичащи от прегледа на качеството на активите, като на фокус е изпълнението на плановете за възстановяване на капиталовите буфери за тези банки, на които това беше предписано. Финализира се и планът за по-нататъшно подобряване на работата на банковия надзор, като новите акценти са вътрешните регулации, информационните системи и увеличение на ресурсите, включително допълнително назначаване на хора. Приет е и пакет от мерки, с които да се направи напълно функционираща вече изградената система за възстановяване и преструктуриране на банки. Радев посочи, че в тази сфера приоритет имат две групи от мерки: одобряването на планове за преструктуриране на системно важните местни банки и разработването съвместно с финансовото министерство на възможности от страна на БНБ за ликвидна подкрепа. Продължава и привеждането на регулаторната рамка в съответствие с европейското законодателство, като в тази връзка БНБ подготвя изцяло нов закон за платежните услуги и платежните системи. С него се повишават и изискванията по отношение на сигурността на плащанията по електронен път и в интернет.
Радев коментира и оценката от изпълнителния борд на МВФ, получена преди два дни - банковият ни сектор като цяло е стабилен, с висока капиталова адекватност и ликвидност. "Имаме определен напредък, но много повече предстои да бъде направено. И това е, върху което се концентрираме в момента", обобщи Радев. Той посочи и основното, към което се придържа БНБ - ценова стабилност, стабилност на лева, стабилност на паричния режим. "Единственият изход от нашия паричен режим на валутен борд е влизането ни в еврозоната и приемането на еврото. Това ще стане, когато всички необходими за това условия са изпълнени. Все още не сме на такъв етап, но работим здраво в тази посока", каза още Радев.
Председателят на АББ Петър Андронов посочи в приветственото си слово, че за 25 г. банковата ни система е натрупала 12 млрд. лв. собствен капитал. Капиталовата адекватност на българските банки към края на 2016 г. е 21,5% при 13,7% за ЕС. Привлечените активи са 69 млрд. лв. Възвръщаемостта на капитала е над 10%, като покритието на лошите кредити е 53% у нас, при 45% за ЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив