24 Април 2024, 00:07 Днес (0) | Вчера (6)

Гражданите ще сезират КЗП и през смартфона

28 Ноември 2017 14:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 ноември 2017, 14:04

Всеки потребител може да изтегли приложението безплатно

Гражданите вече могат да разчитат на помощ от Комисията за защита на потребителите и чрез смартфона си. Това е една от възможностите на новото приложение "АЗ-КЛИЕНТЪТ”, което вече е налично в платформите Google play и AppStore. Всеки потребител може да го изтегли оттам свободно и безплатно.

Платформата дава възможност на клиент да подаде сигнал през мобилния си телефон, като прикачи и снимка на нарушението. Преди да стигне до КЗП, сигналът ще отива до конкретния търговец. Той има пет дни, за да отстрани нарушението или да компенсира клиента си. След този срок, сигналът ще отиде в Комисията, която ще извърши проверка. Ако търговецът е бил некоректен, той ще бъде санкциониран.

"Най-полезната функция на това приложение е, че ни дава възможност да изпълним една от основните си идеи, а именно превенцията – да съдействаме на гражданите и бизнеса и да вървим все повече към помирение, отколкото единствено към санкции”, коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Според него, целта на платформата е да насърчи гражданите да подават сигнали за нарушения, като това трябва да става удобно, бързо и лесно, само с няколко натискания на мобилния телефон.

"Целта на приложението е да успокои пазара и да доведе до намаляване на нелоялните търговски практики”, допълни Маргаритов.

Приложението "АЗ-КЛИЕНТЪТ” е дело на създателите на "АЗ-КМЕТЪТ”. Популярната платформа за подаване на сигнали към местната власт работи на територията на едни от най-големите български градове, сред които Бургас, Враца, Габрово и др.

"Най-стойностното на платформата е, че е абсолютно безплатна за гражданите и им дава възможност бързо и лесно да онагледят случая, съответно да дадат възможност на търговците да прекратят нелоялните практики и да обезщетят клиентите си”, допълни Димитър Маргаритов.

"Целта е чрез "АЗ-КЛИЕНТЪТ” и други приложения, които разработваме, да направим една екосистема, в която гражданинът е в центъра на управлението. Той трябва да може да подава сигнали към контролните органи лесно и бързо и да контролира как тези "задачи”, които им е дал, се изпълняват. Отворени сме към всички държавни институции, които искат да разработят такива приложения”, коментира създателят на приложенията Йонко Лазаров от компанията SOCOURT.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив