19 Април 2024, 03:14 Днес (0) | Вчера (11)

Гражданската война срина крехкия капиталов пазар в Сирия (видео)

28 Август 2013 15:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 август 2013, 15:36
سوق دمشق للأوراق المالية

Доскоро Сирия беше единственото "бяло петно" на картата на фондовите борси в Близкия Изток и след старта й всички държави региона имат свои капиталови пазари, с изключение на Палестинската автономия

Според Международния валутен фонд (МВФ), в периода от март 2011 г., когато започва въоръжената съпротива в Сирия, до лятото на 2013 година сирийската лира е изгубила 65% от стойността си.

В същото базовият индекс на Дамаската фондова DWX борса загуби 49,29%. През първите шест месеца на 2013 година на борсата при общо 5462 сделки са били изтъргувани общо 10,2 млн. акции на обща стойност 1,04 млрд. динара (9,2 млн. долара).

Според изпълнителният директор на Дамаската борса – д-р Мамдун Хамдан, през първите шест месеца на миналата година сделките са били общо 7405.

Средният обем на търговия за една сесия приблизително 140 хиляди акции.

По отношение на секторите, в които работят емитентите, най-ликвидни са банките – техните книжа формират 77% от оборота.

Най-търгуваното дружество през първото полугодие е била Сирийската Международна ислямска банка (SIIB) с изтъргувани книжа за 305 млн. динара (2,7 млн. долара).

След банките, следващите най-търгувани акции са на Държавната застрахователна компания на Сирия Arup (AROP) с малко над 1 млн. долара и Soldarta Застраховане (SAIC).

Най-бичите книжа са тези на Тародната банка на Сирия (QNBS), които добавят 87% към стойността си, следвани от акциите на Bank Audi - Сирия (BASY) с 80 на сто.

Най-голям спад бележат акциите на Сирийската национална осигурителна компания (NIC) – 25%. СледваСирийската обединена застрахователна компания (UIC), която губи за шестте месеца 7,5% от пазарната си капитализация.

Първата фондова борса в историята на Сирия - Damascus Securities Exchange (سوق دمشق للأوراق المالية) беше открита през пролетта на 2009 година

Законът (Декрет 55) за създаването на първата фондова борса в страната беше подписан през 2006 година от президента Башар ал Асад. Тази стъпка повиши привлекателността на икономиката на страната за чуждите инвеститори, но започналата гражданска война срина основният индекс на капиталовия пазар DWX.

Търговската платформа е заимствана от борсите в Йордания и Дубай.

Пазарът е сто процента собственост на държавата и работи под контрола на Централната банка на страната.

Според сайта на борсата, специална комисия е подготвила лицензионен режим за участниците в търговията, арбитраж и решаване на спорове, както и няколко подзаконови нормативни документа, регламентиращи професионалното поведение на участниците. Беше изградена и Комисия по ценните книжа и борсите.

Доскоро Сирия беше единственото "бяло петно" на картата на фондовите борси в Близкия Изток и след старта й всички държави региона имат свои капиталови пазари, с изключение на Палестинската автономия.

Стартът на пазара в Дамаск се отлагаше пет години по различни причини. За тръгването на борсата силна роля изигра един от най-силните на деня в страната – първият вицепремиер Абдулла Дардари, който се заканваше, че борсата ще стартира до края на 2008 година дори и ако не всичко е подготвено както трябва.

За многобройните отлагания основна роля изигра международната изолация, в която се намира страната. Дамаск нямаше откъде да получи необходимата технология за стартирането на модерен пазар, след като САЩ наложи ембарго за високотехнологичен износ за Сирия през 2004 г.

Пример за това е отказът на скандинавската Nordic OMX да предостави необходимата техническа помощ, въпреки подписаното за това споразумение.

По думите на инвестиционния консултант Фуад Лахдам,– "Имаше крестяща необходимост от създаването на регулиран пазар в страната, което произтича от увеличената ликвидност на пазара, генерирана от отварянето на икономиката за чужди инвестиции от страна на правителството. Развитите банков и застрахователен сектор просто няма къде да инвестират активите си".

Една от първите компании, които правителството листва на борсата е националният превозвач "Сириан Еър" (Syrian Air), който така набра допълнителни средства за финансиране на вече обявената покупка на 50 нови самолета от европейския консорциум "Еърбъс" (Airbus).

Правителството на далеч по либералния от баща си Башар Асад започна сериозна реформа на икономката на страната, което доведе до значителен ръст на брутния вътрешен продукт.

Дамаск въведе и ДДС като част от реформата на фискалната система. Въвеждането на новия данък също се отлага на няколко пъти, но в крайна сметка удари по джоба на сирийкато най-вероятно той ще влезе в сила от 1 януари следващата година и ще е в размер на десет процента, заяви наскоро финансовият министър Хусейн пред

Новият данък ДДС ще замени 12 съществуващи в момента налога, сред които въведената преди десетилетия потребителска такса.

Борсата се помещава в бившия Дом на културата "Барзах".

 

 



 



Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив