29 Март 2024, 12:21 Днес (6) | Вчера (11)

Грийнпийс: Участващи в Давос влагат $1,4 трлн. в изкопаеми горива

21 Януари 2020 14:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 януари 2020, 14:03

Някои от най-големите банки, застрахователи и пенсионни фондове поддържат мръсната енергия

Някои от най-големите банки в света, застрахователи и пенсионни фондове са инвестирали колективно 1,4 трилиона долара в компании за изкопаеми горива след Парижката климатична сделка, заявиха от Грийнпийс във вторник в началото на Световния икономически форум в Давос, предаде Дарик. След като се очаква извънредната ситуация с климата да бъде централна на годишната среща на върха на световния бизнес елит, благотворителната организация обвини някои от присъстващите на форума институции, че не успяват да постигнат целта на Форума "подобряване на състоянието на света".

Грийнпийс анализира портфейлите на 24 от банките, представени в Давос, и установи, че те са финансирали индустрията на изкопаемите горива в размер на 1,4 трилиона долара след забележителния форум в Париж през 2015 г.

Това споразумение изисква от нациите да ограничат глобалното повишение на температурата до "доста под" два градуса по Целзий чрез бързо и мащабно намаляване на въглеродните емисии, затоплящи планетата.

Междуправителственият панел на Организацията на обединените нации по изменение на климата (IPCC) - водещият световен орган по въпроса - казва, че за да реализира най-добрият възможен шанс за достигане на по-безопасното ограничение на повишаване на температурата от 1,5C, потреблението на нефт и газ ще трябва да спадне съответно с 37% и 25% до 2030 г.

IPCC казва, че използването на въглища трябва да спадне с две трети до 2030 г. и практически до нула до средата на века, за да се задържи повишаването на температурата на Земята в рамките на 1,5 градуса по Целзий.

Все пак въглеродните емисии растат всяка година, тъй като глобалното търсене на енергия се увеличава, а Международната енергийна асоциация заяви в понеделник, че компаниите за изкопаеми горива все още инвестират само 0,8 процента от разходите си за възобновяеми източници.

Дженифър Морган, изпълнителен директор на Грийнпийс Интернешънъл, заяви, че финансовите институции са съучастници в изменението на климата, като финансират горивата, които го задвижват.

"Банките, застрахователите и пенсионните фондове са толкова виновни за климатичните аварии, колкото индустрията на изкопаемите горива - по-специално тези, които отиват в Давос", заяви Морган за АФП. "Тези действащи в Давос лица казват, че подкрепят споразумението от Париж, но от неговото подписване те са налели 1,4 трилиона долара във изкопаеми горива."

Докладът на Грийнпийс установи, че само 10 банки са предоставили 1 трилион долара за изкопаеми горива след Париж. Със същата сума може да се удвои световния капацитет на слънчевата енергия.

Документът също така идентифицира три пенсионни фонда, участващи най-малко с 26 милиарда долара в холдинги за изкопаеми горива и твърди, че четири от най-големите застрахователни компании в света - AIG, Prudmental, Sompo и Tokio marine - нямат публично оповестени политики за освобождаване от изкопаеми горива. Индустрията за изкопаеми горива се нуждае от финансовия сектор, но не е и обратното, така че защо тези банки, застрахователи и пенсионни фондове поддържат мръсната енергия?", пита Морган, която ще участва във форума в Давос.

Миналата година зелените групи издадоха Карта за отчет за финансирането на изкопаемите горива, като идентифицират увеличение на финансирането на въглища, нефт и газ всяка година от подписването на Париж.

"Мащабният размер, при който световните банки продължават да влагат милиарди долари в изкопаеми горива, е категорично несъвместим с жизнеспособното бъдеще", казва Алисън Кирш, водещ изследовател по климата и енергията в Rainforest Action Network.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив