19 Април 2024, 09:07 Днес (1) | Вчера (11)

Гръцкият бизнес се опасява, че рецесията ще продължи и през 2014 година

03 Април 2013 16:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 април 2013, 16:37
Под лиценза на creativecommons

Много гръцки компании осребряват активите си в Югоизточна Европа

Едрият бизнес в Гърция се готви за най-лошото и не отваря място за изкуствен оптимизъм, защото той ще се стовари обратно като бумеранг върху предприятията. Това впечатление остави днес президентът на Съюза на гръцките индустриалци Димитрис Даскалопулос, който се срещна с Асоциацията на чуждестранните кореспонденти в Атина. Според него рецесията през 2013 г. ще е е по-дълбока, отколкото официално се признава, а ръстът няма да дойде през 2014-та, каквито са официалните прогнози. Той предупреди, цитиран от електронното издание GRReporter, че гръцкото общество го очакват още по-големи изпитания.
Икономическият ръст няма да дойде, докато данъците в Гърция са огромни, а данъчните правила се променят непрекъснато. “Не е въпросът да спорим с тройката дали ДДС да отиде един процент нагоре или надолу. Трябва да имаме стабилна данъчна система поне за 5 години напред”, поиска Димитрис Даскалопулос.
Той не беше особено оптимистичен и за другата пречка пред икономическия ръст - високите лихвени проценти на банките. “Обвиняват банките, че когато разполагаха с ликвидност, не кредитираха здрави бизнес начинания, а се увличаха по рискови кредити с високи лихви. Така ги наказаха дотам, че направо ги унищожиха”, заяви индустриалецът. Според него едва днес виждаме последствията от миналогодишния PSI или орязването на задълженията към частните кредитори на Гърция и много хора сега осъзнават, че е можело и трябвало да се потърсят други решения.
Днес банковата система в Гърция преминава от един етап в друг, от много конкурентни помежду си банки към малко на брой, но огромни по размер институции. “Никой не може да е сигурен, че лихвените проценти ще паднат след рекапитализацията на банките и сливанията между тях”, каза още президентът на Съюза на индустриалците.
Допълнителна тежест е и кризата в Кипър, която може да отнеме допълнително 1% от БВП на Гърция. 9 на сто от износа на Гърция отива за Кипър, с него Гърция поддържа единственото си положително външнотърговско салдо. Димитрис Даскалопулос припомни, че по решение на Комисията за ценни книжа всички листвани на борсата компании са оповестили авоарите си в кипърските банки и тази информация е публична. “Нямам информация някой друг наш член да има някакъв голям проблем с влогове в Кипър”, увери той.
Индустриалецът призна, че много гръцки компании осребряват активите си в Югоизточна Европа, за да намерят решение на проблема с ликвидността. “За съжаление, това е едно от скритите последствия от дълговата криза. Гръцкият бизнес е принуден да отстъпи водещото си място в региона, което сам си извоюва със силната си политика на експанзия през 90-те години на миналия век. Политика, която той водеше сам, без подкрепата на държавата”, заяви още Даскалопулос.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив