25 Април 2024, 19:06 Днес (14) | Вчера (12)

Гръцкият кабинет бил готов за сделка с кредиторите

04 Август 2015 13:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 август 2015, 13:27
Под лиценза на creativecommons

Гръцкото правителство е готово за споразумение с кредиторите до 18 август, заяви говорителката на кабинета Олга Геровасили

Опозицията в СИРИЗА е против сделка. Пред телевизия Скай говорителката подчерта, че гръцкото правителство е готово да направи всичко необходимо, така че до 18 август в парламента да бъде внесен текстът на новото споразумение. 

Олга Геровасили изтъква обаче, че условие за постигане на решение е партньорите да спазват постигнатите договорености, като изтъкна, че опитът е показал, че колкото по-близо двете страни са до споразумение, толкова повече расте натискът. 

В Европа все още има силни финансови инитереси, които в партньорство с местни кръгове искат Гърция да излезе от еврозоната и Европейския съюз, каза тя. 

Има хора вътре и вън от страната, които не искат споразумение, говоря за мощни кръгове, които искат страната извън ЕС по финансови причини, уточни гръцката говорителка, като спомена за "лобисти, застъпващи се за връщане на страната към драхмата", представляващи "чужди интереси, подкрепяни от местни кръгове". 

Запитана за вероятността за избори в Гърция при положение, че правителственото мнозинство падне под 120 депутати при гласуването на предстоящото споразумение с кредиторите, говорителката каза, че "избори са възможни и че такива ще има, когато е необходимо". 

Лафазанис: Всички да гласуваме "Не"

Водачът на фракцията Лява платформа в СИРИЗА Панайотис Лафазанис призова всички депутати от управляващата партия да не гласуват новия меморандум, който правителството смята да подпише с международните кредитори на страната. 

Пред изданието "Риъл" Лафазанис изтъква, че всички депутати от СИРИЗА трябва да водят битка до последния миг, за да не бъде подписано споразумение с кредиторите. Той заявява, че няма да гласува новия меморандум, който по думите му ще продължи да унищожава страната и да носи беди на народа. 

Ръководителят на Лявата платформа не изключва вероятността да не даде вот на доверие на правителството, ако то гласува новия меморандум.

Подкрепяме правителството, за да изпълни своята програма, но няма да гласуваме, за да може то да одобрява и да прилага меморандуми, няма да гласуваме подкрепа за тяхното прилагане и за прилагането на рестриктивни политики, подчертава Лафазанис. 

Акциите на банките се сринаха отново

Акциите на Атинската фондова борса поевтиняха с 4,5 процента днес в ранната търговия, теглени надолу от близо 30-процентов срив при котировките на банките за втори пореден ден, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Акциите и на четирите водещи гръцки банки поевтиняха с над 29 процента в днешната ранна сесия, което на практика е дневният им лимит на загуби.

Основният композитен индекс в Атина (Athex) потъна с рекордните 16,23 процента в края на вчерашната сесия, която бе първата след петседмично прекъсване заради капиталовия контрол в Гърция. 

Вчерашният исторически спад бе отражение на реакцията на инвеститорите към продължаващите въпроси около новия спасителен план от ЕС и на влошаването на гръцката икономика, отбелязва Ройтерс.

Днес Athex спадна с 4,48 на сто десет минути след откриването на търговията до 668 пункта, след като в самото начало за съвсем кратко се покачи с 0,11 на сто, уточни АФП.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив